Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Pääministeri Antti Rinne EU-puheenjohtajakauden virallisessa avajaistapahtumassa ”Töölönlahden Kesäpäivässä”

EU2019FIValtioneuvoston viestintäosasto 8.7.2019 13.20
Puhe
pääministeri Antti Rinne

(Muutosvarauksin)

Pormestari Vapaavuori,
Hyvät Kesäpäivän viettäjät, 

Kiitos pormestari Vapaavuorelle hyvästä puheenvuorosta, jonka viestiin yhdyn mielelläni. Haluan myös omasta puolestani toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi avaamaan virallisesti Suomen EU-puheenjohtajakauden. Katseet ovat kääntyneet nyt meihin. Seuraavan puolen vuoden ajan Suomi on EU:n keskipisteessä.

On hienoa päästä aloittamaan puheenjohtajuus tilanteessa, jossa EU-jäsenyyden kannatus on Suomessa kyselyjen mukaan korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Suomalaiset ovat ilmaisseet selvän tukensa eurooppalaiselle yhteistyölle. Tämä luottamuksen osoitus on otettava vakavasti. Ihmisten odotuksiin ja toiveisiin eurooppalaisesta yhteistyöstä on vastattava. 

Tulevat kuukaudet ovat tärkeitä EU:n suunnan kannalta. Komission vaihtuminen ja vasta valittu Euroopan parlamentti antavat mahdollisuuden rakentaa yhteistyötä uudelta pohjalta. Brexit-prosessi on vuosien mittaan osoittanut, että monimutkaisiin kysymyksiin on parempi etsiä ratkaisuja muiden kanssa kuin yksin. Vahva EU on pienen maan etu.

Meillä on nyt erinomainen mahdollisuus vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen – tulevaisuuteen, jonka tulee olla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä. Tavoitteenamme on Kestävä Eurooppa - kestävä tulevaisuus.

Muistutan, että EU ei ole juhlapuheita ja koukeroista kieltä, vaan ennen kaikkea ihmisten arkielämään vaikuttavia asioita. Ihmisten ja heidän toiveidensa ja odotustensa tulee olla aina eurooppalaisen yhteistyön keskiössä. 

Hyvä yleisö, 

EU-puheenjohtajakauden avauksen kanssa osuvat yksiin Helsinki Cupin avajaiset. Nämä nykyiset ja tulevat juniorijalkapalloilijat ovat heitä, joita meidän on ensisijaisesti ajateltava, kun teemme päätöksiä EU:n tulevaisuudesta.

Lasten ja nuorten tulevaisuuden takia on tärkeää, että EU ottaa johtajuuden ihmiskunnan suurten kysymysten ratkojana. Maailma tarvitsee edelläkävijöitä. Siihen olemme Suomessa valmiita.

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin yhteinen haaste. Siksi ilmastonmuutoksen torjunnassa ”kyllä, mutta” -politiikan aika on ohi. EU:n tulee olla ilmastonmuutoksen vastaisen työn suunnannäyttäjä. Nyt on etsittävä ja esitettävä ratkaisuja. Ekologisesti kestävän Euroopan rakentaminen edellyttää sitä, että sitoudumme hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Tämä on puheenjohtajakauden tärkeimpiä tavoitteitamme.

Se edellyttää paljon työtä, mutta siihen työhön olemme valmiita. Tämä hallitus haluaa, että Suomi on vuonna 2035 maailman ensimmäinen hiilineutraali teollisuusmaa. Esimerkkiä näyttämällä voimme saada muut yhteisen tavoitteen taakse. 

Tässä taustallamme Oodi-kirjasto symboloi osaamista ja uuden oppimista. Osaamiselle ja ihmisten tasavertaisille mahdollisuuksille oppia, osallistua ja kehittää itseään on pitkälti rakentunut niin Suomen kuin muunkin Euroopan menestys. Nämä eurooppalaiset arvot ovat kestäviä ja muuttuvassa maailmassa yhä tärkeämpiä. 

EU:n investointeja on ohjattava osaamiseen ja koulutukseen, sillä ilman osaavia ihmisiä Eurooppa ei voi menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Me haluamme olla vaikuttamassa siihen, että eurooppalainen koulutus ja tutkimus on tulevaisuudessa maailman parasta.

Kokonainen sukupolvi eurooppalaisia nuoria on kasvanut maailmaan, jossa opiskelu ja työskentely toisessa EU-maassa on lähes yhtä arkipäiväinen juttu kuin kotimaassa. Nykynuorille on kaukainen ajatus seisoa passintarkastuksessa Saksan ja Ranskan välillä tai hankkia työlupa kesätyölle tanskalaisessa huvipuistossa. Tätä yhteistyötä ja ihmisten vapaata liikkuvuutta meidän tulee vaalia.

Kestävyys liittyy myös muihin EU:n yhteisiin arvoihin. Ihmisoikeudet, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio ovat arvoja, joihin sitoutuminen on EU-jäsenyyden edellytys. Meidän on löydettävä parempia ja tehokkaampia keinoja, joilla yhteisten arvojen kunnioittaminen voidaan unionissa varmistaa. 

Hyvä yleisö,

Suomella on tärkeitä EU-tavoitteita, mutta yksin emme voi tehdä ihmeitä. EU on kuin jalkapallojoukkue Helsinki Cupissa: jokaisen panosta tarvitaan yhteisen hyvän eteen. Huippujoukkue ei myöskään toimi yhdessä ilman vuosia jatkuvaa, pitkäjänteistä harjoittelua. 

Maailman suuntaa voi muuttaa – tarvitaan vain rohkeita ihmisiä ja yhteistyötä. Haluan kutsua teidät kaikki nyt mukaan tekemään yhdessä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta vaikuttava osallistumalla tapahtumiin ja tuomalla viestiä päättäjille tärkeistä asioista. 

Haluan toivottaa kaikille mukavaa kesäpäivää Töölönlahdella!