Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Statsminister Antti Rinne på årsdagen av vinterkrigets utbrott

Statsrådets kommunikationsavdelning
30.11.2019 15.02 | Publicerad på svenska 30.11.2019 kl. 17.40
Pressmeddelande 634/2019

För 80 år sedan lyssnade man i finländska hem till radiosändningen där det meddelades om ett väpnat angrepp mot Finland. Samtidigt – någonstans långt borta – tågade finska soldater, sida vid sida, mot det uppdrag som nu var deras lott.

I dag har det gått exakt 80 år sedan vinterkriget bröt ut. Vinterkrigets mirakel bestod av mod och kärlek till det fria fosterlandet. Det bestod av förmågan att övervinna sin rädsla i en situation som i andras ögon tedde sig omöjlig.

Samtidigt bestod det av bottenlös sorg, lidande och saknad.

Skolornas marmorplattor fylldes av namnen på allt för många unga män. Allt för många pappor och mammor fick gråta över sin son som sänktes i jorden. Allt för många pappor kom aldrig hem.

Jag vill uttrycka min djupaste respekt för krigets veteraner. Tack vare deras osjälviskhet och kärlek till fosterlandet har vi fått växa upp i ett fritt och självständigt land och bygga upp världens bästa samhälle.

Deras och de stupades offer kommer aldrig att glömmas. Det är tack vare deras uppoffringar vi om sex dagar får fira Finlands självständighetsdag.

Antti Rinne
statsminister