Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin keskusteli YK:n pääsihteeri Guterresin kanssa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.12.2020 9.53
Tiedote 764/2020

Pääministeri Sanna Marin kävi perjantaina 4. joulukuuta illalla puhelinkeskustelun YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa. Keskustelu keskittyi kansainväliseen yhteistyöhön koronapandemian torjunnassa sekä ilmastopolitiikkaan.

Pääministeri Marin totesi, että YK-järjestelmä on osoittanut olevansa haasteiden tasolla ja että vain kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan pysäyttää globaali pandemia. Hän korosti, että pandemiassa kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa. Tehokkaan rokotteen kehitys ja sen kattava saatavuus ovat tässä avainasemassa. Puhelinkeskustelu käytiin juuri päättyneen virtuaalisen YK:n yleiskokouksen erityisistunnon jälkeen, jossa pääministeri Marin piti Suomen puheenvuoron.
 
Pääministeri Marin ja pääsihteeri Guterres totesivat, että ilmastotoimet eivät saa jäädä koronapandemian jalkoihin. Pääministeri Marin kertoi odotuksistaan ensi viikolla kokoontuvan Eurooppa-neuvoston suhteen, jossa on määrä keskustella mm. pandemiasta sekä hyväksyä yhteinen päästövähennystavoite vuotta 2030 varten. Marin edustaa Suomea korkean tason Climate Ambition Summit -ilmastohuippukokouksessa, joka kokoontuu virtuaalisesti 12.12.

Keskustelu oli samalla jatkoa heidän aiemmalle yhteydenpidolleen. Pääministeri Marin ja YK:n pääsihteeri Guterres tapasivat New Yorkissa 6. maaliskuuta ja keskustelivat viimeksi puhelimitse 21. huhtikuuta. Pääministeri Marin on näissä yhteyksissä korostanut YK:n pääsihteeri Gutérresille monenkeskisen kansainvälisen järjestyksen ja YK:n merkitystä sekä tuonut esille myös tarpeen tiiviimmälle EU-YK-yhteistyölle. 
 
Lisätiedot: Lauri Voionmaa, pääministerin kansainvälisten asioiden erityisavustaja, puh 050 421 0422