Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin painotti Munchenin turvallisuuskonferenssissa demokratioiden yhteistyön tärkeyttä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 19.2.2023 8.30
Tiedote
Pääministeri istuu ja Marin puhuu paneelikeskustelussa konferenssissa
Kuva: Munchen Security Conference

Pääministeri Sanna Marin osallistui Munchenin turvallisuuskonferenssiin lauantaina 18. helmikuuta. Pääministerin ohjelmassa oli useita korkean tason keskustelutilaisuuksia sekä tapaamisia maailman johtajien kanssa.

Pääministeri Marin tapasi kolmenvälisesti Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harrisin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin. Tapaamisessa keskusteltiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin etenemisestä ja Yhdysvaltain vahvasta tuesta maiden tulevalle jäsenyydelle puolustusliitossa. Keskustelussa oli esillä myös transatlanttisen yhteistyön tärkeys Ukrainan tukemisessa sekä laajemmin globaalihaasteisiin vastaamisessa.

”Vapaan ja demokraattisen maailman arvoja haastetaan kansainvälisellä näyttämöllä tavalla, joka vaatii meiltä päättäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Tämän vuoksi meidän on niin tärkeää tukea taistelun etulinjassa olevaa Ukrainaa kaikin mahdollisin tavoin”, sanoo pääministeri Marin.
 
Pääministeri Marin keskusteli yhdessä Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa paneelissa, jonka aiheena oli Euroopan geopoliittinen asema maailmassa. Marin korosti keskustelussa, että nykyisessä maailmassa Euroopalla ei ole varaa olla naiivi. Euroopan tulee määrätietoisesti vähentää kriittisiä riippuvuuksiaan ja panostaa eurooppalaiseen puolustusteollisuuteen. Marin katsoo, että Eurooppa teki virheen, kun se ei reagoinut jo 2014 Krimin miehityksen yhteydessä vahvemmin Venäjän rikolliseen invaasioon.

Lisäksi pääministeri osallistui paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli ”One Year Later: Ukraine’s Fight for Freedom and What’s Next”. Pääministerin viesti paneelissa oli, että kokonaisvaltaista tukea Ukrainalle tulee jatkaa niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee saavuttaakseen oikeudenmukaisen rauhan. Rauhan ehtojen tulee kunnioittaa Ukrainan suvereniteettia, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Keskustelussa mukana olivat myös Viron pääministeri Kaja Kallas, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Tšekin tuleva presidentti Petr Pavel, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba, toimittaja Anne Applebaum ja CIA:n johtaja (2011–2012) ja KKR Global Instituten puheenjohtaja David H. Petraeus.

Munchenin turvallisuuskonferenssi myönsi tänä vuonna arvostetun Ewald von Kleist-palkinnon Suomelle ja Ruotsille maiden historiallisten Nato-päätösten johdosta. Pääministeri Marin otti palkinnon vastaan gaalatilaisuudessa yhdessä presidentti Sauli Niinistön, Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja Ruotsin entisen pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa.

Pääministeri Marin tapasi konferenssissa kahdenvälisesti myös Microsoft-ohjelmistoyhtiön perustaja Bill Gatesin, Saksan varakansleri sekä talous- ja ilmastonsuojeluministeri Robert Habeckin ja Kiovan pormestari Vitali Klytškon.

Turvallisuuskonferenssiin osallistuivat myös ulkoministeri Pekka Haavisto, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja puolustusministeri Mikko Savola.

Lisätiedot: erityisavustaja (KV-asiat) Lauri Voionmaa p. 0295 160 306 ja erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363, valtioneuvoston kanslia