Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin Prahan huippukokouksiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.10.2022 15.19
Tiedote

Pääministeri Sanna Marin osallistuu kahteen huippukokoukseen, jotka ovat EU:n puheenjohtajamaan Tšekin pääkaupungissa Prahassa torstaina 6. ja perjantaina 7. lokakuuta. Torstaina järjestetään ensimmäistä kertaa Euroopan poliittisen yhteisön kokous, ja perjantaina Eurooppa-neuvoston jäsenten epävirallinen kokous.

Euroopan poliittisen yhteisön tarkoituksena on tarjota poliittinen koordinointialusta koko Euroopan mantereen maille. Sen ensimmäinen kokous järjestetään päämiestasolla. Kokouksen ohjelmassa on avaus- ja päätösistuntojen ohella temaattisia pyöreän pöydän pienryhmäkeskusteluja, joiden aiheina ovat turvallisuus ja vakaus sekä talous, energia ja ilmasto. Kokoukseen osallistuvat EU-maiden päämiesten lisäksi 17 EU:n ulkopuolisen eurooppalaisen maan johtajat. EU-maiden lisäksi kokoukseen on kutsuttu: Albania, Armenia, Azerbaidzhan, Bosnia-Hertsegovina, Georgia, Islanti, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Norja, Serbia, Sveitsi, Turkki, Ukraina ja Britannia. 

Epävirallisen Eurooppa-neuvoston asialistalla ovat Ukraina sekä energia- ja talouskysymykset. Epävirallisessa kokouksessa ei tehdä päätöksiä. Kokouksen aiheisiin palataan lokakuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Kokouksen yhteydessä on mahdollisuus keskustella muiden valtion- ja hallitusten johtajien kanssa myös kahden kesken. Pääministeri Marin tapaa Prahassa erikseen esimerkiksi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin. He ovat tavanneet toukokuussa Kiovassa ja Varsovassa.

Lisätietoja kokouksista voi lukea Tšekin EU-puheenjohtajuuskauden verkkosivuilta.  

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia