Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin tapasi Australian pääministerin Albanesen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.12.2022 7.29
Tiedote
Pääministerit Marin ja Albanese seisovat vierekkäin, taka-alalla Sydneyn oopperatalo

Pääministeri Sanna Marin tapasi Australian pääministerin Anthony Albanesen Sydneyssä perjantaina 2. joulukuuta.

Pääministeri Marin on ollut tällä viikolla virallisilla vierailuilla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Kyseessä on ensimmäinen Suomen pääministerin vierailu kumpaankin maahan. Matkalle osallistuu myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja suomalaisyritysten valtuuskunta.

Suomen ja Australian suhteet viime vuosina monipuolistuneet. Kahdenvälinen kauppa on kasvanut voimakkaasti, ja suomalaiset yritykset ovat jo hyvin läsnä Australiassa. Molemmille maille tärkeitä ovat monenkeskisen järjestelmän, ihmisoikeuksien, demokratian, oikeusvaltion ja vapaakaupan puolustaminen. 

Pääministerit keskustelivat tapaamisessaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Ukrainan tukemisesta, Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä sekä indopasifisen alueen turvallisuustilanteesta ja suurvaltasuhteista. 

Pääministerit tuomitsivat yhteisesti Venäjän laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa sekä räikeän kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan rikkomisen. He toistivat horjumattoman tukensa Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle. Pääministerit vaativat Venäjää välittömästi lopettamaan sodan ja vetämään joukkonsa Ukrainasta. He ilmoittivat sitoutuvansa työskentelemään yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa Ukrainan tukemisen jatkamiseksi. 

Kansainvälisen turvallisuusympäristön muutos sekä yhteisten arvojen puolustaminen edellyttävät samanmielisiltä mailta yhä tiiviimpää yhteistyötä. Australia ja Suomi ovat vahvoja monenvälisen järjestelmän tukijoita. Suomella on tarjota luotettavia ratkaisuja esimerkiksi uusissa teknologioissa ja digitalisaatiossa, kaivosteknologioissa sekä vihreän siirtymän toteuttamisessa. 

Pääministeri Marinin vierailu on myös ensimmäinen EU:n valtiojohtotason vierailu koronapandemian jälkeen Australiaan. Pääministerit vaihtoivat näkemyksiä EU:n ja Australian välisistä suhteista ja pitivät tärkeänä modernin ja kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen neuvottelujen päättämistä pikaisesti. Suomi toivoo, että erityisesti uusien teknologioiden, tutkimuksen ja innovaatioiden alalla Euroopan unioni ja Australia voisivat lisätä yhteistyötä.

Esillä olivat myös ilmastonmuutos ja luontokato sekä vihreä siirtymä. Pääministerit julkistivat tapaamisensa yhteydessä yhteisen julkilausuman, jossa korostetaan edistyksellisten ja samanmielisten maiden yhteistyötä ja sen mahdollisuuksia eri osa-alueilla. 

Pääministeri puhui Lowy-instituutissa

Pääministeri Marin osallistui perjantaina turvallisuuskysymyksiä käsittelevään keskustelutilaisuuteen kansainvälisesti arvostetussa Lowy-instituutissa. Puheessaan pääministeri kävi läpi viime aikaisten kriisien, kuten pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan, opetuksia. Näihin kuuluvat Marinin mukaan tarve lisätä demokratioiden välistä yhteistyötä esimerkiksi uusien teknologioiden kehittämiseksi, riittävän osaamispohjan varmistamiseksi sekä kriittisten raaka-aineiden ja lääketarvikkeiden saatavuuden turvaamiseksi.  

Pääministeri Marinilla ja ministeri Skinnarilla on ollut valtuuskuntineen useita tapaamisia elinkeinoelämän edustajien kanssa. Perjantaina he osallistuivat Sydneyssä KONEen uuden Customer Experience Centerin avajaisiin sekä Nokian ja NBN:n teknologiayhteistyön julkistustilaisuuteen (Nokian ja NBN:n osuus tiedotteeseen lisätty 2.12.2022 klo 11).

Matkalle osallistuvaan, Business Finlandin kokoamaan suomalaisyritysten valtuuskuntaan kuuluvat yritykset ovat: CSC – IT Center for Science, Kone Corporation, Neste Oyj, Nokia Oyj ja WithSecure.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja (viestintä ja mediasuhteet) Iida Vallin, p. 0295 160 947 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia; erityisavustaja (mediasuhteet) Tiina Vainio, p. 0295 350 148, yksikönpäällikkö (Itäisen Aasian ja Oseanian yksikkö) Arto Haapea, ulkoministeriö, p. 0295 350 416 ja viestintäkoordinaattori Ryan Hemingway, Suomen suurlähetystö, Canberra, p. +61 2 6273 3800, [email protected]