Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin Uuteen-Seelantiin ja Australiaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.11.2022 8.00
Tiedote 671/2022
Kaverikuva, jossa on pääministeri Marin, Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardern ja Australian pääministeri Anthony Albanese

Pääministeri Sanna Marin vierailee Uudessa-Seelannissa ja Australiassa 29. marraskuuta–3. joulukuuta. Marin tapaa Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin Aucklandissa ja Australian pääministerin Anthony Albanesen Sydneyssä. Matkalle osallistuu myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja suomalaisyritysten valtuuskunta.

Kyseessä on ensimmäinen Suomen pääministerin vierailu kumpaankin maahan. Suomen suhteet sekä Australian että Uuden-Seelannin kanssa ovat viime vuosina monipuolistuneet. Suomalaiset yritykset ovat jo hyvin läsnä Australiassa siinä missä Uuden-Seelannin potentiaalit kaupallis-taloudellisissa suhteissa ovat vielä osin hyödyntämättä.

Kansainvälisen turvallisuusympäristön muutos sekä yhteisten arvojen puolustaminen edellyttävät samanmielisiltä mailta yhä tiiviimpää yhteistyötä. Australia, Uusi-Seelanti ja Suomi ovat vahvoja monenvälisen järjestelmän tukijoita. Suomella on tarjota luotettavia ratkaisuja esimerkiksi uusissa teknologioissa ja digitalisaatiossa, kaivosteknologioissa sekä vihreän siirtymän toteuttamisessa.

Myös Euroopan unioni tiivistää suhteita indopasifiseen alueeseen. EU:n ja Uuden-Seelannin välistä vapaakauppasopimusta koskevat neuvottelut on hiljattain saatu päätökseen. Suomi pitää tärkeänä, että lopuista avoimista kysymyksistä myös Australian kanssa saadaan sovittua pian.

Pääministeri Marinin tapaamisissa sekä pääministeri Ardernin että pääministeri Albanesen kanssa tulevat esille uusien teknologioiden ja digitalisaation suomat mahdollisuudet, energiansaanti ja vihreä siirtymä, ilmastomuutokseen ja luontokatoon vastaaminen sekä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen kansainvälisesti. Lisäksi keskustelunaiheita ovat Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, Ukrainan tukeminen, Suomen tuleva Nato-jäsenyys sekä indopasifisen alueen turvallisuustilanne ja suurvaltasuhteet.

Pääministeri Marin pitää puheen Sydneyssä sijaitsevassa Lowy-instituutissa. Alustuksen aiheena ovat viime aikaisten kriisien kuten koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan opetukset.

Ministeri Skinnari tapaa Uuden-Seelannin ja Australian vierailunsa aikana molempien maiden ministereitä sekä elinkeinoelämän edustajia. Matkalle osallistuvaan, Business Finlandin kokoamaan suomalaisyritysten valtuuskuntaan kuuluvat yritykset ovat: CSC – IT Center for Science, Kone Corporation, Neste Oyj, Nokia Oyj ja WithSecure.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja (viestintä ja mediasuhteet) Iida Vallin, p. 0295 160 947 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia; erityisavustaja (mediasuhteet) Tiina Vainio, p. 0295 350 148, yksikönpäällikkö (Itäisen Aasian ja Oseanian yksikkö) Arto Haapea, ulkoministeriö, p. 0295 350 416 ja viestintäkoordinaattori Ryan Hemingway, Suomen suurlähetystö, Canberra, p. +61 2 6273 3800, [email protected]