Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin vieraili Albaniassa ja tapasi pääministeri Raman

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.6.2022 15.08
Tiedote 407/2022
Sanna Marin

Pääministeri Sanna Marinin matka Balkanilla jatkui tiistaina Albanian Tiranaan, jossa hänellä oli kahdenvälinen tapaaminen pääministeri Edi Raman kanssa.

Pääministerien tapaamisessa keskusteltiin Suomen Nato-hakemuksesta ja sen merkityksestä Naton turvallisuuden vahvistamisessa, Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan sekä Albanian EU-liittymisprosessista ja kahdenvälisistä suhteista.

Pääministeri Marin totesi tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että sekä Albania että Suomi ovat aktiivisia ja rakentavia kansainvälisen yhteisön jäseniä. ”Me molemmat työskentelemme lujasti syventääksemme Euroopan yhdentymistä ja vahvistaaksemme euroatlanttista yhteisöä. Autamme yhdessä Ukrainaa ja yritämme saada Venäjää lopettamaan julman sotansa ystäviämme vastaan.”

Marin kiitti Albaniaa vahvasta ja selkeästä tuesta Suomen Nato-jäsenyyden hakemiselle. Albania tukee vahvasti Naton avointen ovien politiikkaa. ”Suomi ja Ruotsi vahvistavat koko Natoa”, Marin sanoi.

Suomi on vahva ja pitkäaikainen EU:n laajentumisen tukija. ”Haluamme, että kaikki Länsi-Balkanin maat liittyvät EU:hun, kun ne täyttävät kriteerit. Ensisijaisena tavoitteenamme on aloittaa liittymisneuvottelut Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa viipymättä. Haluamme tukea Albanian EU-jäsenyyttä”, Marin sanoi.

Marin jatkaa Tiranasta Zagrebiin, jossa hän tapaa Kroatian pääministeri Andrej Plenkovićin ja presidentti Zoran Milanovićin. Marin palaa Suomeen tiistai-iltana.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia