Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Orpo tapasi Ukrainan presidentti Zelenskyin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.8.2023 13.00
Tiedote
Kuvassa pääministeri Orpo ja Ukrainen presidentti Zelenskyi seisovat Suomen ja Ukrainan lippujen edessä

Pääministeri Petteri Orpo on vierailulla Ukrainassa ja tapasi Kiovassa aamupäivällä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin. Orpo osallistuu myös kolmanteen Krim-foorumin huippukokoukseen. Pääministeri Orpo korosti, että Suomen vahva ja luja tuki Ukrainalle jatkuu.

Pääministeri Orpo ja presidentti Zelenskyi keskustelivat Venäjän laittoman hyökkäyssodan tilanteesta, Suomen poliittisesta ja materiaalisesta tuesta sekä Ukrainan pyrkimyksistä oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi. Esillä olivat myös Ukrainan jälleenrakentaminen, Suomen kehitysyhteistyö Ukrainassa sekä Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyspyrkimykset. 

”Suomi on alusta asti tuominnut jyrkästi Venäjän laittoman hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen tuki Ukrainalle, sen suvereniteetille, itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle tulee jatkumaan pitkäjänteisesti”, pääministeri sanoi.

Suomen kokonaistuki Ukrainalle on yli 1,7 miljardia euroa. Suomi on myöntänyt Ukrainalle 17 pakettia puolustusmateriaaliapua, jonka yhteisarvo on 1,2 miljardia euroa. Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa, ja Suomi valmistautuu Ukrainan jälleenrakennukseen. 

Tapaamisen jälkeisessä yhteisessä lehdistötilaisuudessa pääministeri Orpo kertoi, että hallitus valmistelee 18. puolustusmateriaalipakettia. ”Teemme päätöksen ja kerromme siitä myöhemmin tällä viikolla.”

Suomi tukee yhdessä kumppaniensa kanssa Ukrainan pyrkimystä kohti EU:ta ja Naton jäsenyyttä. 
”Ukrainan kansa taistelee yhteisistä arvoistamme ja vapaudesta. Sen paikka on lännessä - Euroopan unionissa ja Natossa”, pääministeri Orpo sanoi.

Suomi on parhaillaan laatimassa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmaa. ”Tässä hyödynnämme osaamistamme erityisesti vihreässä siirtymässä, koulutuksessa, digitalisaatiossa ja energiasektorilla”, pääministeri kertoi.

Pääministeri tutustui Suomen taloprojektiin Irpinissä

Pääministeri Orpo vieraili Irpinin kylässä, jossa hän tutustui Suomen taloprojektiin. Suomen Ukrainalle lahjoittamat väliaikaiset perheasunnot tarjoavat kodin yhteensä noin 200:lle kotinsa menettäneelle ukrainalaiselle.   

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion mukaan yli 14 miljoonaa henkilöä on joutunut jättämään kotinsa Ukrainassa Venäjän laittoman hyökkäyssodan seurauksena. Ukrainan viranomaisten arvion mukaan 140 000 asuinrakennusta on tuhoutunut tai vaurioitunut.

Lisätiedot: pääministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela, p. 0295 160 978 ja pääministerin EU-asioiden erityisavustaja Tuomas Tikkanen, p. 0295 161 124 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia