Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Petteri Orpo painottaa vahvempaa EU-vaikuttamista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.9.2023 9.56
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo.
Kuva: EU:n neuvosto

Pääministeri Petteri Orpo korostaa ennakoivan vaikuttamisen tärkeyttä Euroopan unionin päätöksenteossa. Valtioneuvoston jäsenille lähettämässään kirjeessä pääministeri Orpo nostaa esille useita Suomelle tärkeitä EU-politiikan painopisteitä. Orpon mukaan geopoliittiset epävarmuudet kuten Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota lisäävät tarvetta vahvistaa ja valmistaa unionia uudistuksiin. Suomen on vaikutettava EU:n tuleviin tavoitteisiin aktiivisesti kaikilla valmistelun ja päätöksenteon tasoilla.

Orpon mukaan lähikuukausien keskeisiä aiheita ovat mm. Euroopan puolustuskyvyn ja kriisinkestävyyden vahvistaminen, unionin taloudellisen kilpailukyvyn vahvistaminen, sisämarkkinoiden toiminnan sujuvoittaminen ja muuttoliikkeen hallinta. Lisäksi siirtymää puhtaaseen energiatuotantoon on nopeutettava ja biotaloutta edistettävä. Maan ja metsien käytössä on huomioitava jäsenmaiden toisistaan poikkeavat olosuhteet.
 
Kirjeessään pääministeri Orpo toteaa hallituksen sitoutuneen järjestelmälliseen EU-vaikuttamiseen koko valtioneuvoston tasolla. Sisältöä vaikuttamistyölle antavat hallituksen tulevat vaikuttamisprioriteetit ja ministeriöiden vaikuttamissuunnitelmat.
 
Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen, p. 0295 16001, pääministeri Petteri Orpon erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja projektipäällikkö Marko Ruonala, p. 050 522 8233.