Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pääministeri Rinne keskusteli EU:n brexit-neuvottelija Barnierin kanssa

Valtioneuvoston viestintäosasto 7.10.2019 15.11
Tiedote 508/2019

Pääministeri Antti Rinne ja EU:n puolelta neuvotteluja johtava Michel Barnier ovat keskustelleet tänään Britannian brexit-tilanteesta puhelimitse.

”EU:n brexit-pääneuvottelija Barnier vahvisti näkemyksen, että EU on edelleen valmis neuvottelemaan Britannian kanssa. Esityksensä eivät kuitenkaan tarjoa ratkaisua kaikkiin avoinna oleviin kysymyksiin. Niissä on Irlannin tulevaan tilanteeseen liittyen etenkin kaksi ongelmallista kohtaa: Pohjois-Irlannin toimielimille esitetty rooli päätöksenteossa sekä tullirajajärjestelyt”, pääministeri Rinne kertoi.

Pääministeri Rinne kertoi pääneuvottelija Barnierille toissapäiväisestä puhelustaan Britannian pääministeri Johnsonin kanssa. Pääministeri Rinne oli todennut pääministeri Johnsonille Suomen näkemyksenä, että Britannian ehdotukset eivät varmista Irlannin Pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamista, EU:n yhtenäisyyttä ja sisämarkkinoiden toimintaa. Pääministeri Rinne oli sanonut myös, että olisi tärkeää löytää ratkaisu viikon sisällä, jotta asia voidaan asianmukaisesti käsitellä lokakuun Eurooppa-neuvostossa. Pääneuvottelija Barnier kiitti pääministeri Rinnettä EU:n kannan selkeästä viestimisestä.

”Totesimme pääneuvottelija Barnierin kanssa, että EU:n on jatkossakin toimittava yhtenäisenä brexit-neuvotteluiden suhteen. Kerroin myös, että unioniin jäävät maat antavat edelleenkin hänelle täyden tukensa neuvotteluissa”, pääministeri Rinne kertoi. 

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, valtioneuvoston kanslia, p. 050 468 5949

Antti Rinne