Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pääministeri Sanna Marinin puheenvuoro Arctic Frontiers -konferenssissa 4.2.2021

5.2.2021 9.43
Pääministeri Sanna Marinin puheenvuoro Arctic Frontiers -konferenssissa 4.2.2021

Pääministeri Sanna Marin osallistui 4. helmikuuta etäyhteyksin järjestettyyn Arctic Frontiers -konferenssiin. Arctic Frontiers on vuosittain Tromssassa järjestettävä kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa yhteen politiikan, elinkeinoelämän ja tutkimuksen edustajia.

Pääministeri Sanna Marin osallistui 4. helmikuuta etäyhteyksin järjestettyyn Arctic Frontiers -konferenssiin. Arctic Frontiers on vuosittain Tromssassa järjestettävä kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa yhteen politiikan, elinkeinoelämän ja tutkimuksen edustajia. Konferenssiin osallistuivat myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, Norjan pääministeri Erna Solberg ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir. 

Pääministeri Marin korosti puheenvuorossaan kansainvälisen arktisen yhteistyön tärkeyttä. Suurin uhka arktisella alueella on ilmastonmuutos ja sen hillitsemiseen tulee keskittyä myös monenvälisesti. Kaikki Arktisen neuvoston jäsenet ovat nyt sitoutuneita Pariisin ilmastosopimukseen. Tämä avaa mahdollisuuksia arktisessa yhteistyössä, jota edistetään parhaillaan Islannin, ja keväästä alkaen Venäjän, Arktisen neuvoston puheenjohtajuuksin. Ilmastonmuutokseen vastattaessa on samalla tilaisuus tukea kestävää kehitystä ja vihreää taloutta sekä innovaatioita, joista hyötyvät paikalliset väestöt, pääministeri toi esille. 

Kuten tuoreessa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa linjataan, Suomi pyrkii vakaaseen arktiseen alueeseen, jolla jännitteet eivät kasva. Arktisen neuvoston vahvistaminen on Suomi arktisen politiikan keskiössä. 

Pääministeri Marin toi puheenvuorossaan esille myös tarpeen kehittää EU:n arktista politiikkaa. Konferenssin edellisessä osuudessa tiistaina puhui EU:n korkea edustaja Josep Borrell. Konferenssin muukin osallistujajoukko oli korkeatasoista ja maantieteellisesti kattavaa.

Pääministeri Marin kertoi myös valmisteilla olevasta Suomen arktisen politiikan strategiasta, joka julkaistaan alkuvuodesta. Strategiassa priorisoidaan painopistealueita ilmastonmuutos, alueen asukkaat (hyvinvoinnin edistäminen ja alkuperäiskansojen oikeudet), osaaminen (elinkeinot ja huippuluokan tutkimus) sekä infrastruktuuri ja logistiikka. Strategia valmistuu keväällä. Sitä ennen järjestetään laaja lausuntokierros.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 306 ja erityisasiantuntija, Arktisen neuvottelukunnan pääsihteeri Nina Brander, valtioneuvoston kanslia, p. 040 823 84 92.