Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Statsminister Sipilä i Slovakien: Vi ska tillsätta en arbetsgrupp för att lösa migrationsfrågan

Statsrådets kommunikationsavdelning
17.12.2018 15.43
Pressmeddelande 617/2018

Statsminister Juha Sipilä träffade Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini i Bratislava måndagen den 17 december. Vid sitt enskilda möte diskuterade ministrarna aktuella EU-ärenden och andra frågor inför Finlands kommande EU-ordförandeskap.

”Premiärminister Pellegrini och jag kom överens om att Finland och Slovakien ska tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att hitta en lösning på migrationsfrågan. Förhandlingarna mellan EU-länderna har kört fast. Jag tror att vi utifrån en kombination av olika alternativ kan hitta ett sätt att engagera alla EU-länder”, berättade statsminister Sipilä.

”Pellegrini och jag diskuterade också Finlands kommande EU-ordförandeskap och möjligheterna att ytterligare stärka våra länders bilaterala relationer. Finland och Slovakien har gemensamma mål i fråga om budgetramarna, till exempel när det gäller jordbruks- och sammanhållningspolitik. Finland har särskilt framhållit behovet att minimera stora nedskärningar av stöden för landsbygdsutveckling. Vi understöder också de nya sektorerna i budgeten, såsom försvarsområdet. Under alla möten har jag velat framhäva behovet att ytterligare stärka EU:s roll i kampen mot klimatförändringen, och det är en fråga som vi också diskuterade här i Slovakien”, berättade statsminister Sipilä.

Under sin några dagar långa resa efter Europeiska rådets möte har statsminister Sipilä också träffat Maltas premiärminister, Cyperns president och Tjeckiens premiärminister. Statsminister Sipilä kommer att förhandla med alla EU-länders stats- eller regeringschefer som en del av förberedelserna för Finlands EU-ordförandeskap. Det enskilda mötet med premiärminister Pellegrini var det sextonde i denna serie av möten.

”Den här serien av möten har visat att det finns behov av fler enskilda möten mellan EU-länderna. Vi EU-kolleger träffar varandra regelbundet vid EU-toppmötena, men bilaterala samtal gör det möjligt att gå på djupet med frågorna”, konstaterade statsminister Sipilä.

Statsminister Sipilä är den första av Finlands statsministrar som har träffat Cyperns premiärminister på Cypern. I Slovakien har Finlands statsminister fört bilaterala förhandlingar senast 2004, på Malta senast 2005 och i Tjeckien senast 2008.

Från Slovakien reser statsminister Sipilä till högnivåforumet för Afrika och Europa, som ordnas i Wien i Österrike den 17–18 december.

Ytterligare information: Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Juha Sipilä