Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Pääministerit Marin ja Löfven tapasivat Ruotsin Harpsundissa

Statsrådets kommunikationsavdelning 8.1.2020 17.06
Tiedote 5/2020

Pääministeri Sanna Marin teki tänään 8.tammikuuta ensimmäisen kahdenvälisen vierailunsa perinteiden mukaisesti Ruotsiin. Pääministeri Marin tapasi kollegansa pääministeri Stefan Löfvenin Ruotsin pääministerin kesäasunnolla Harpsundissa.

Pääministerit keskustelivat laajasti kahdenvälisistä suhteista, EU-asioista sekä kansainvälisestä tilanteesta.

”Maidemme välinen yhteistyö on poikkeuksellisen tiivistä ja haluamme kehittää sitä vastaisuudessakin. Tiivis ja mutkaton yhteistyö tekee Pohjoismaista kokoaan suuremman toimijan Euroopassa ja kansainvälisesti”, sanoi pääministeri Marin.

Pääministerit totesivat 25-vuotisen EU-jäsenyyden syventäneen yhteistyötä entisestään.

”Olemme samanmielisiä monissa unioniin liittyvissä kysymyksissä. Yhdessä voimme osoittaa vahvaa johtajuutta esimerkiksi ilmastokysymyksessä, oikeusvaltioperiaatteessa ja avoimuudessa”, totesi pääministeri Marin.

Pääministerit keskustelivat myös suurvaltasuhteista, Ruotsin ja Suomen välisestä turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä ja erityisesti Itämeren sekä arktisen alueen turvallisuuspoliittisen vakauden tärkeydestä. Keskusteluissa oli keskeisesti esillä myös ajankohtainen Lähi-idän tilanne ja erityisesti Iranin ohjusiskut.

Pääministeri Marin esitti osanottonsa Iranin lentokoneturmassa menehtyneiden ruotsalaisten vuoksi.

Ylihuomenna 10. tammikuuta pääministeri Marin matkustaa Viroon tapaamaan kollegaansa pääministeri Ratasta.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, kansainvälisten asioiden erityisavustaja Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821, valtioneuvoston kanslia