Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pääministerit Rinne ja Medvedev tapasivat Moskovassa

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.11.2019 17.18
Tiedote 614/2019

Pääministeri Antti Rinne tapasi tänään 25. marraskuuta Moskovassa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin ensimmäistä kertaa pääministerikaudellaan. Pääministerit keskustelivat kansainvälisistä suhteista. Pääministeri Rinne totesi maiden suhteiden olevan niin toimivat kuin ne voivat vallitsevissa oloissa olla.

Ukrainan konfliktista pääministeri Rinne painotti, että sen ratkaisemisessa Venäjällä on keskeinen rooli.

”Venäjällä on ratkaiseva rooli Ukrainan konfliktin ratkaisemisessa. EU:n ja Venäjän suhteet voivat normalisoitua vain, mikäli Minskin sopimukset laitetaan täysimääräisesti toimeen. Emme hyväksy Krimin miehitystä. Suomi seisoo täysin EU:n politiikan takana ja olemme itse olleet siitä päättämässä”, pääministeri Rinne painottaa.

Rinne ja Medvedev keskustelivat myös Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista ja ympäristökysymyksistä.

”Voimme saada ympäristöasioissa paljon aikaan yhdessä. Keskustelimme konkreettisista toimenpiteistä liittyen Pariisin ilmastosopimukseen, ja kerroin myös suunnitelmissani olevasta Itämeri-huipputapaamisesta”, sanoo pääministeri Rinne.

Suomen ja Venäjän taloussuhteiden yhteydessä käytiin läpi liiketoimintaympäristön kehittämistä Venäjällä.

”Venäjä on tärkeä markkina monelle suomalaisyritykselle. Meillä on paljon osaamista esimerkiksi teollisuusjätteiden ja jätevesien käsittelyssä”, pääministeri Rinne sanoo.

Pääministeri Medvedev nosti esiin myös ensi vuoden alusta Suomessa voimaan tulevan lain, joka rajoittaa ulkomaalaisten kiinteistökauppoja.

”Korostin pääministeri Medvedeville lain koskevan kaikkia EU- ja ETA -alueiden ulkopuolelta tulevia henkilöitä ja yrityksiä, eikä sitä ole kohdistettu pelkästään Venäjään”, pääministeri Rinne totesi.

Pääministerin mukana vierailuun osallistuivat myös liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Lisätietoja: Erityisavustaja Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422, erityisavustaja Dimitri Qvintus (mediasuhteet), p. 050 574 0956 ja valtioneuvostoon viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 5364821