Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Talouspolitiikka-kirjoitussarja
Pääsihteeri Pekka Sinko: Digitalous haastaa talouspolitiikan tavoitteet

Valtioneuvoston viestintäosasto 28.4.2017 13.21
Uutinen 23/2017

Talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko pohtii talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa tänään julkistetussa kirjoituksessaan digitalisaation vaikutuksia talouspolitiikan tavoitteisiin ja niiden seurantaan.

Digitaalisuus on viime vuosina tullut ryminällä kaikille talouden sektoreille ja sama tahti näyttäisi jatkuvan myös tulevaisuudessa, kun tekoäly ja koneoppiminen tuottavat uusia innovaatioita. Sinkon mukaan teknologian nopean kehityksen rinnalla vaikuttaa paradoksaaliselta, että tuottavuuden kasvu on samaan aikaan hidastunut eikä paluuta nopean kasvun uralle ole näköpiirissä. Voisiko kysymys olla sittenkin jonkinlaisesta mittausvirheestä?

Tuottavuutta mitataan viimekädessä bruttokansantuotteella, jonka kasvattaminen on muodostunut myös talouspolitiikan keskeiseksi tavoitteeksi. Bruttokansantuote on kuitenkin kehitetty aikakaudella, jolloin teollinen tavarantuotanto oli talouden selkäranka ja tärkein vaurauden lähde. Sinko kysyykin soveltuuko tuottavuuden mittarina yleisesti käytetty bruttokansantuote kuvaamaan myös digitaloutta. Pitäisikö mittaria päivittää? Pitäisikö siihen tehdä ”digikorjaus”?

Pääsihteeri Pekka Sinkon kirjoitus 

Talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa neuvoston jäsenet ja asiantuntijat kirjoittavat talouden ajankohtaisista kysymyksistä sekä taustoittavat talousneuvostossa käsiteltäviä asioita.