Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Euroopan kestävän kehityksen viikko
Parhaimmat kestävän kehityksen sitoumukset palkittiin

Kestävän kehityksen toimikuntavaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2022 11.20
Tiedote

Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristö, ympäristöministeriö ja valtion ravitsemusneuvottelukunta palkitsivat vuoden parhaat kestävän kehityksen sitoumukset yhteistyössä Motivan kanssa. Tunnustuksen saivat Kouvolan kaupunki, Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo, Veikko Lehti Oy, Vantaan kaupunki ja Compass Group.

Sitoumus2050-palveluun tehdyt vapaaehtoiset toimenpidesitoumukset ovat kestävän kehityksen toimikunnan keino kutsua kaikki mukaan edistämään kestävää kehitystä koko yhteiskunnassa. Vaikuttavimpia sitoumuksia on palkittu vuosittain Euroopan kestävän kehityksen viikolla. Tänä vuonna kestävän kehityksen viikkoa vietetään 20.–26. syyskuuta.

”Useat sadat yritykset, organisaatiot ja yksityishenkilöt ovat vuosien varrella lähteneet mukaan kestävän kehityksen käytännön työhön laatimalla sitoumuksen ja seuraamalla edistymistään sen toteuttamisessa. Osallistuminen kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen on jokaiselle jo itsessään palkitsevaa. Tämän vuoden Sitoumus2050-palkitut ovat lippulaivoja – toivottavasti tämä tunnustus innostaa teitä edelleen kehittämään sitoumustanne”, kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Eeva Furman sanoo.

Palkittavat edistävät toiminnallaan muutosta kohti sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä. Kouvolan kaupungin sitoumus keskittyy kestävän kehityksen vahvistamiseen päiväkodeissa. Fingo on sitoutunut lisäämään hankintojen ja palveluiden vastuullisuutta sekä kasvattamaan kestävän kehityksen osaamistaan. Compass Groupin ravitsemussitoumus perustuu ravitsemussuositusten noudattamiseen. 

Veikko Lehti Oy on sitoutunut ensimmäisten yritysten joukossa kahteen green deal -sopimukseen. Ne edistävät öljyjätteen keräämistä ja kierrätystä sekä rakentamisen muovien kiertotaloutta. Vantaan kaupunki puolestaan on lähtenyt mukaan kolmeen green deal -sopimukseen ja sitoutunut edistämään päästöttömiä työmaita, vähentämään haitallisia aineita varhaiskasvatukseen liittyvissä hankinnoissa ja edistämään kestävää purkamista.

”Onnittelut ja kiitokset palkituille. Sitoumuksellanne edistätte yrityksenne ja kuntanne ilmasto- ja kiertotaloustoimia sekä kilpailukykyä. Green dealit ovat osoittautuneet hyväksi ja joustavaksi keinoksi löytää uusia ja lainsäädäntöä täydentäviä ratkaisuja ympäristöhaasteisiin”, ylijohtaja Leena Ylä-Mononen ympäristöministeriöstä sanoo.

Kaikkiin sitoumuksiin ja green dealeihin voi tutustua Sitoumus2050-palvelussa. Samalla voi tehdä oman kestävän kehityksen sitoumuksen.

Euroopan kestävän kehityksen viikko on Euroopan kestävän kehityksen verkoston vuosittainen aloite, jonka tavoitteena on tuoda koko Eurooppa yhteen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseksi. YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 kestävän kehityksen toimintaohjelmasta ja tavoitteista, jotka ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä globaalisti vuosina 2016–2030.

Lisätietoja: johtava asiantuntija Taru Savolainen, p. 040 535 8622, valtioneuvoston kanslia