Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pohjoismaiden ja Intian pääministerit keskustelivat Kööpenhaminassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.5.2022 16.18
Tiedote 287/2022
Kuvassa vasemmalta oikealle ovat Suomeen pääministeri Sanna Marin, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson, Intian pääministeri Narendra Modi, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir
Kuva: Philip Meisner

Pohjoismaiden ja Intian pääministerit kokoontuivat Kööpenhaminassa keskiviikona 4. toukokuuta. Kokouksen aiheita olivat Euroopan muuttunut turvallisuustilanne sekä Pohjoismaiden ja Intian yhteistyö. Keskusteluissa nousi esiin myös monenvälisyyden merkitys sekä ihmisoikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon kunnioitus.

Pohjoismaiden pääministerit toistivat vahvan tukensa ja solidaarisuutensa Ukrainalle, ja tuomitsivat jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan. 

Intian ja Pohjoismaiden yhteistyön kehittämistä koskeva keskustelu käytiin ministereiden alustusten pohjalta. Pääministeri Sanna Marin johdatteli keskustelua digitalisaatiosta. Hän kuvasi, miten digitalisaatio voi toimia kestävän talouskasvun maailmanlaajuisena moottorina. Se voi myös olla keskeinen tekijä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja mahdollistaa tehokkaasti sosiaalista osallistumista. Marinin alustuksessa ja keskustelussa nousi keskeisesti esille pohjoismainen osaaminen 5G, 6G, tekoäly- ja kvanttiteknologioissa. Pohjoismaisten yritysten todettiin tarjoavan luotettavia ja turvallisia teknologiaratkaisuja, mikä on noussut entistäkin tärkeämmäksi näkökohdaksi myös Intiassa.

Muita keskustelun teemoja olivat ilmasto ja kestävä kehitys, innovaatiot sekä koronapandemian jälkeinen kansainvälinen yhteistyö.

Kokouksen yhteydessä pääministeri Marinilla oli kahdenvälinen tapaaminen Intian pääministeri Narendra Modin kanssa. Pääministerit ovat aiemmin keskustelleet etäyhteydellä maaliskuussa 2021, jolloin sovittiin Suomen ja Intian välisestä kestävyys- ja digitaalikumppanuudesta sekä tiede- ja koulutusyhteistyöstä. Maiden välisen kaupan, investointien, innovaatioiden ja matkailun kehittäminen oli vahvasti esillä myös Kööpenhaminan tapaamisessa. 

Pääministeri Marin keskusteli Kööpenhaminassa kahden kesken myös Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa. Keskusteluiden keskeisenä aiheena oli Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä sodan johdosta muuttunut Euroopan turvallisuustilanne. Pääministeri Marin kertoi kollegoilleen Suomen ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta keskustelusta, esillä olevista vaihtoehdoista turvallisuuden vahvistamiseksi mukaan lukien Suomen mahdollisesta päätöksestä hakea Naton jäseneksi. 

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422; EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia