Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Presidentti Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan presidentin syntymäpäivänä 25. marraskuuta

Valtioneuvoston viestintäosasto 22.11.2018 13.12
Tiedote 548/2018

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä sunnuntaina 25. marraskuuta klo 12, presidentti Koiviston syntymäpäivänä.

Mauno Henrik Koivisto (1923-2017) toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994. Hän oli Suomen yhdeksäs presidentti. Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta 2017.

”Teos on kehotus ymmärtää menneisyyttämme”

Presidentti Koiviston hautamuistomerkin on suunnitellut kuvataitelija, valokuvaaja Perttu Saksa. Hänen teoksensa Kartta voitti keväällä hautamuistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun.

”Kunnioitan presidentti Koivistoa suuresti. Tapasin hänet kerran, noin kymmenen vuotta sitten. Muistan hänet hyvin rauhallisena, suurta elämännäkemystä ja pitkää historiaa huokuvana henkilönä”, kuvataiteilija Saksa kertoo.

Presidentti Koivisto oli kiinnostunut historiasta. Muistomerkissä menneisyys ja sen merkitykset onkin tuotu osaksi teosta.

”Historia, kuluma ja virheet ovat merkityksellinen osa teosta. Kun rikkoutuneet palat on yhdistetty toisiinsa, esine on tärkeämpi kuin mitä se oli ehjänä. Pinnalle muodostunut kuvio ei esitä mitään, mutta sen voi ajatella henkisenä karttana, joka on kehotus ymmärtää menneisyyttämme”, Saksa sanoo.

Saksa kertoo, että teoksen varsinaiset muodot on toteutettu käsin. ”Toivon, että käsityö ja ihmisen työn läsnäolo jäisivät jollain tavalla elämään, vähän niin kuin haamuna tähän teokseen. Jonkinlaisena läsnäolona.”

Perttu Saksan haastattelu on katsottavissa valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

Ylin valtionjohto osallistuu muistomerkin paljastustilaisuuteen

Presidentti Koiviston omaisten lisäksi muistomerkin paljastustilaisuuteen osallistuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, eduskunnan puhemies Paula Risikko ja varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Tuula Haatainen sekä presidentti Tarja Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari puolisoineen.

Valtioneuvostoa edustavat ulkoministeri Timo Soini, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kuvataiteilija Perttu Saksan lisäksi paikalla on hänen kanssaan muistomerkin työstämiseen osallistuneita. Yhteensä tilaisuuteen osallistuu lähes 70 kutsuvierasta.  

Muistomerkin julkistustilaisuus alkaa Kaartin soittokunnan esittämällä Jean Sibeliuksen Isänmaalle, jonka jälkeen ulkoministeri Soini pitää valtioneuvoston puolesta puheen. Presidentti Niinistö lausuu muistomerkin paljastussanat.

Ylioppilaskunnan Laulajat esittää Fredrik Paciuksen Suomen laulun, jota seuraa omaisten, tasavallan presidentin, eduskunnan ja valtioneuvoston kukkien lasku.

Piispa Eero Huovinen lukee rukouksen. Yhteislauluna lauletaan virsi Tule kanssani, Herra Jeesus (548) ja tilaisuuden päättävä Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni.

Yleisradio näyttää suorana klo 11.50 alkaen

Yleisradio näyttää tilaisuuden Helsingin Hietaniemen hautausmaalta suorassa lähetyksessä Yle TV1:ssä ja Areenassa 25.11. klo 11.50 alkaen.

Tilaisuuden aikana kulkua Hietaniemen hautausmaan alueelle rajoitetaan kappelin portista (Hietaniemenkatu 20), muut kulkuportit ovat käytössä. Poliisi ohjaa liikennettä tilaisuuden aikana Hietaniemen hautausmaan alueella. Yleisölle pääsy presidentti Koiviston haudalle avataan heti tilaisuuden jälkeen, noin klo 13.

Lisää aiheesta

Lisätietoja kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksasta www.perttusaksa.com ja muistomerkkikilpailusta vnk.fi/muistomerkkikilpailu.

Valokuvia muistomerkistä ja tilaisuudesta julkistetaan valtioneuvoston Flickr-tilillä.

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, p. 0295 160 300, lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro, p. 0295 160 170 ja valtioneuvoston apulaisviestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia