Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Talouspolitiikka-kirjoitussarja
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Maahanmuuttajien työllistyminen sataa yhteiseen laariin

Valtioneuvoston viestintäosasto 10.6.2016 9.21
Uutinen

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pohtii talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa tänään julkistetussa kirjoituksessaan maahanmuuttajien työllistymistä.

Palola kirjoittaa, että vaikka Euroopan unioni ja myös Suomi kärsivät pitkästä taantumasta ja työpaikkojen menetyksistä, on syytä muistaa, että muutamilla aloilla kärsitään samanaikaisesti myös työvoimapulasta. Talouden epävarmuus jatkuu edelleen, mutta eurooppalaiset työmarkkinat tarvitsevat maahanmuuttajia täydentämään työelämän moninaisia tarpeita. Vanhan mantereen työvoima vanhenee ja sen vuoksi tarvitsemme maahanmuuttajien työpanosta. Suomen väestön vanheneminen ja työikäisten määrän väheneminen tuovat mukanaan uuden haasteen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiselle.

Ulkomaalaistaustaisen väestön työttömyysaste on STTK:n arvion mukaan noin kolminkertainen kantaväestöön verrattuna. Palola kirjoittaa, että on suurta tuhlausta pitää työkykyisiä ja työhaluisia ihmisiä syrjässä työmarkkinoilta. Hänen kokemuksensa mukaan suurin osa maahanmuuttajista haluaa tehdä työtä ja ansaita elantonsa aivan kuten syntyperäinenkin suomalainen.  Avaimia työelämään ovat säälliset elämän edellytykset kuten asuminen, koulutus ja kielitaito. Näihin on Palolan mukaan satsattava erityisesti nyt, kun maahanmuuttajien määrä joka tapauksessa kasvaa ja heitä voi maailmanpolitiikan tilanteiden heitellessä tulla Suomeen reilustikin lisää nopeasti. Palola peräänkuuluttaakin päättäjiltä tehokkaita kotouttamistoimia, kuten riittävää resursointia ja rahoitusta kotouttamiseen.

Palolan mukaan niin Suomen kuin koko Euroopan työmarkkinoiden vitsaus on maahanmuuttajien työehtojen polkeminen. Se on vahingollista paitsi työntekijöille itselle, myös koko yhteiskunnalle. Pimeä työ hidastaa aitoa kotoutumista ja syö monin tavoin kansantalouttamme. Tässä tehtävässä myös ammattiyhdistysliikkeellä on vastuu kannettavana työpaikoilla.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Maahanmuuttajien työllistyminen sataa yhteiseen laariin

Talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa neuvoston jäsenet ja asiantuntijat kirjoittavat talouden ajankohtaisista kysymyksistä sekä taustoittavat talousneuvostossa käsiteltäviä asioita.