Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomen ja Islannin pääministerit tapasivat Reykjavikissa – keskusteluissa painottuivat turvallisuus, ilmastonmuutos ja pohjoismaisuus

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.11.2022 18.42
Tiedote 670/2022
Kuvassa pääministeri Sanna Marin ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdóttir
Kuva: Sigurjón Ragnar

Pääministeri Sanna Marin ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir tapasivat Reykjavikissa tiistaina 22. marraskuuta. Pääministerit keskustelivat turvallisuus-, ilmasto- ja energia-asioista sekä pohjoismaisesta ja arktisesta yhteistyöstä, EU-asioista ja maiden kahdenvälisistä suhteista.

Tapaamisessa nousi esille Islannin ja Suomen välisen yhteistyön tiivistäminen naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien edistämiseksi ja erityisesti naisiin kohdistuvan väkivallan ja vihapuheen kitkemiseksi. Pääministerit totesivat, että Suomella ja Islannilla olisi paljon opittavaa toisiltaan ja myös tilaisuus osoittaa johtajuutta kansainvälisillä foorumeilla.

Suomen ja Islannin diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Suomen ja Islannin suhteet ovat erinomaiset. Pääministeri Marin kiitti Islantia tuesta Suomen Nato-jäsenyyshaulle.

”Suomen ja Ruotsin tulevat Nato-jäsenyydet avaavat uusia mahdollisuuksia myös pohjoismaiselle yhteistyölle ja lisäävät koko liittoutuman turvallisuutta. Odotukset ovat korkealla ja meidän on kyettävä täyttämään ne”, pääministeri Marin totesi.

Pääministerit keskustelivat myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja Ukrainan tukemisesta sekä Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta. Pääministeri Marin sanoi, että Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin sitä tarvitaan ja on valmis osallistumaan jälleenrakennukseen.

Keskusteluissa ja yleisötilaisuudessa, johon pääministerit osallistuivat, korostuivat myös nopeiden ilmastotoimien tärkeys ja luontokadon torjunta sekä vihreän siirtymän energiaratkaisut. Pääministeri Marin totesi, että Pohjoismaiden on edistyksellisinä maina otettava globaalisti johtava rooli kattavien ja oikeudenmukaisten ratkaisujen löytämisessä vihreään siirtymään.

Pääministeri Marinin ohjelmassa oli myös yrityskäyntejä Grandi-satamassa.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki, p. 050 478 6363 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279