Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomen ja Puolan pääministeri keskustelivat ajankohtaisista turvallisuuskysymyksistä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.11.2022 17.40
Tiedote
Kesärannan tiedotustilassa kättelevät pääministeri Morawiecki ja pääministeri Marin.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja pääministeri Sanna Marin keskustelivat tänään Helsingissä Venäjän hyökkäyssodasta, Ukrainan tukemisesta ja keinoista saada Venäjä enemmän vastuuseen sodasta ja sen seurauksista, Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä ja ajankohtaisista EU-asioista, kuten talouskysymyksistä.

Pääministerit totesivat Suomen ja Puolan kahdenvälisten suhteiden olevan hyvät. Itämeren alueen EU- ja Nato-maana Puola on Suomelle tärkeä kumppani poliittisesti ja taloudellisesti.

Pääministeri Marin toisti keskustelussa surunvalittelunsa Puolan ohjusturman uhrien johdosta ja kiitti Puolan johtoa rauhallisesta ja määrätietoisesta toiminnasta tapahtuneen selvittämisessä.

”Venäjä kantaa viimekätisen vastuun tapahtuneesta, joka on seurasta sen aloittamasta hyökkäyssodasta”, Marin totesi.

Pääministeri Marin kiitti Puolaa sen roolista Ukrainan tukemisessa. Puola tukee Ukrainaa voimakkaasti ja on mm. ottanut vastaan merkittävän osan EU:iin saapuneista ukrainalaispakolaisista. Myös Suomi jatkaa Ukrainan tukemista eri tavoin niin pitkään kuin tarvitaan, Marin totesi keskustelussa.

Pääministerit olivat yhtä mieltä siitä, että Venäjän tulee maksaa aiheuttamansa tuhot Ukrainassa. Keskustelussa tuli esille, että nyt tulisi etsiä keinoja käyttää EU:ssa jäädytettyjä venäläisvaroja vahinkojen kattamiseksi ja Ukrainan jälleenrakentamiseksi.  

Keskustelussa todettiin Suomen tulevan Nato-jäsenyyden vahvistavan Itämeren alueen ja koko Euroopan turvallisuutta. Pääministeri Marin kiitti Puolaa Suomen Nato-jäsenyyden nopeasta ratifioinnista. Puola ratifioi Suomen jäsenyyden heinäkuun lopussa.

Vierailu Suomeen oli Morawieckin ensimmäinen pääministerinä.

Pääministerien tiedotustilaisuuden tallenteen voi katsoa valtioneuvoston YouTube-kanavalta.

Lisätietoja: Pääministerin kansainvälisten asioiden erityisavustaja Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia