Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Talouspolitiikka-kirjoitussarja
Talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko: Talous kasvaa – kaikki hyvin?

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.9.2018 16.28
Uutinen 32/2018

Talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko pohtii talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa tänään 13. syyskuuta julkaistussa kirjoituksessaan Suomessa käynnissä olevan talouskasvun rajoja ja riskejä, joita talouteemme voi kohdistua lähivuosien aikana.

Pääsihteeri Sinkon mukaan BKT:n kasvu on Suomessa jatkunut pian kolme vuotta ja useimmissa kilpailijamaissa selvästi pidempään. Takamatkalta alkaneen kasvun rajat alkavat tulla kotimaassa vähitellen vastaan, mutta suurempi uhka Suomen taloudelle on väistämättä lähenevä globaali suhdannekäänne. Erikoituminen investointihyödykkeisiin lisää talouden suhdanneherkkyyttä ja asettaa erityishaasteita myös julkisen talouden hallintaan. 

Sinko kirjoittaa, että Investointikysynnän globaalit heilahtelut näyttäisivät sopivan hyvin yhteen Suomen talouskehityksen kanssa. BKT:n pudotus vuonna 2009 oli Suomessa poikkeuksellisen raju 8,3 prosenttia. Kehittyneistä maista vain Baltian maat kokivat tätä jyrkemmän BKT:n laskun. Myös nousu taantumasta ja viennin elpyminen oli Suomen osalta vaivalloista ja kesti monia kilpailijamaita pidempään.

”Tämän todistusaineiston valossa näyttäisi siis todennäköiseltä, että seuraavan kansainvälisen taantuman alkaessa Suomi sukeltaa pinnan alle etunenässä ja pysyy siellä muita pidempään. Mitä asialle on tehtävissä ja mitä se implikoi talouspolitiikalle?, Sinko pohtii.

Talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko: Talous kasvaa – kaikki hyvin?