Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Terveet tilat -ohjelman aluetilaisuudet käynnistyvät

Terveet tilat -hanke
Julkaisuajankohta 1.8.2019 9.45
Terveet tilat -ohjelman aluetilaisuudet käynnistyvät

Terveet tilat 2028 -ohjelma kehittää Terveet tilat -toimintamallin yhteistyössä kuntien sekä muiden sidosryhmien kanssa. Yhteistyö aloitetaan aluehallintovirastojen kanssa järjestettävissä aluetilaisuuksissa, joiden tavoitteena on kartoittaa työpajatyössä hyviä käytäntöjä toimintamallin pohjaksi. Toimintamallin lähtökohtana on, että käyttäjien kokemukset, rakennusten kunto ja sopivuus käyttätarkoitukseensa tarkistetaan ja arvioidaan säännöllisesti.

Kuntakiertue halki Suomen

Ensimmäinen tilaisuus järjestetään Itä-Suomen alueella Varkaudessa lokakuussa ja viimeiset keväällä 2020. Kuuden aluehallintoviraston alueella tapahtumia on tarkoitus järjestää yhdeksän. Työpajatyöskentelyn lisäksi päivien aikana kuullaan asiantuntija-alustuksia ja kuntien puheenvuoroja. Ensimmäisen kuntakierroksen tapahtumat on kohdistettu kuntien viranhaltijoille ja työntekijöille, jotka kohtaavat työssään sisäilmaan liittyviä teemoja ja ongelmia esimerkiksi ympäristöterveydenhuollossa, opetustoimessa tai työsuojelussa.

Laaja-alainen yhteistyö toimintamallin kehittämisen perustana

Yhteistyö kuntien kanssa on luonnollinen askel kohti kokonaisvaltaista toimintamallia, sillä kunnat omistavat huomattavan osan julkisista kiinteistöistä. Tilaisuuksien tavoitteena on kokemuksien kartoittamisen ja toimintamallin kehittämisen lisäksi parantaa kuntien valmiuksia kehittää omia käytäntöjään säännönmukaisiin ja ennakoiviin kiinteistöntarkastuksiin.  

Aluehallintovirastot olivat mukana jo Terveet tilat 2028 -ohjelman valmisteluvaiheessa ja toimintamallin kehittämisessä ne osallistuvat etenkin kuntayhteistyön käynnistämiseen, tilaisuuksien suunnitteluun ja käytännön järjestelyihin. Aluehallintovirastojen lisäksi mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma, Suomen Kuntaliitto, Ratkaistaan yhdessä! -hanke sekä Sisäilmayhdistys osallistuvat kuntakiertueen toteuttamiseen.

Aluetilaisuuksissa sovitaan, miten kuntayhteistyötä ja toimintamallin kehittämistä jatketaan tulevaisuudessa. Tilaisuuksissa työskennellään työpajoissa, joten niitä ei videoida, mutta niiden sisällöistä julkaistaan ajankohtaisia päivityksiä verkkosivuilla, Twitterissä ja uutiskirjeissä. 

Tilaisuuksien paikat ja ajat

  • Varkaus 1.10.2019
  • Turku 19.11.2019
  • Jyväskylä 27.11.2019
  • Tampere 28.11.2019
  • Helsinki 11.3.2020
  • Vaasa 24.3.2020
  • Kouvola 31.3.2020
  • Oulu 21.4.2020
  • Rovaniemi 5.5.2020

Lisätietoja aluetilaisuuksista:

Twitterissä @TerveetTilat #TerveetTilat2028

Tilaa Terveet tilat -uutiskirje sähköpostiisi