Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

IT-relaterade brott anmäls ofta inte till polisen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.4.2016 10.07
Pressmeddelande 163/2016

IT-relaterade brott anmäls ofta inte till polisen. Företag och enskilda personer behöver rådgivning i hur man gör anmälan och hur straffprocessen framskrider. I en utredning som gjorts vid Polisyrkeshögskolan föreslås åtgärder i kampen mot IT-relaterade brott, varav en del även kan vidtas snabbt.

IT-relaterade brott kan förhindras och utredas effektivt, om myndigheterna har en klar lägesbild av brottsligheten och samarbetet fungerar. Enligt utredningen bör informationsutbytet löpa smidigt också mellan företagen och forskarna.

– Utredningen gjordes i nära samarbete med personer som utreder cyberbrott och den resulterade i flera konkreta förslag till hur i synnerhet polisens verksamhet kan utvecklas, berättar Timo Piiroinen, kriminalöverkommissarie från polisens cybercenter som deltog i projektets styrgrupp och workshop.

– Det finns vilja att förmedla information och intensifiera samarbetet, och det bästa är att lägesbilden kan förbättras med de resurser som redan finns, fortsätter Piironen.

Anmälningsaktiviteten främjas genom rådgivning

I utredningen avses med IT-relaterade brott sådana brott som riktas mot informationsnät och tjänster som tillhandahålls via dem.

Enligt rapporten bör cyberbrott anmälas aktivare. Företagen behöver anvisningar om hur man gör anmälan och information om hur straffprocessen framskrider. Aktiviteten kunde ökas bland annat genom att man öppnar ett rådgivningsnummer för företag vid Centralkriminalpolisens central för bekämpning av cyberbrott. Dessutom skulle också datasäkerhetsföretagen kunna ge råd om straffprocessen till sina kunder.

Det föreslås att polisens och andra myndigheters arbete med lägesbilden förbättras bland annat genom utveckling av ett gemensamt informationssystem och tjänstemannautbyten.

– En utmaning i framtiden är också att förena forskningsdata med myndigheternas lägesbild och informationsutbyte. För närvarande saknas det samarbetsstrukturer, även om viljan finns, säger Timo Piiroinen.

Regeringsprogrammet har en gemensam lägesbild som mål

Utredningsprojektet om lägesbilden av IT-relaterad brottslighet är en del av polisens övergripande cyberplan.  I bakgrunden finns också regeringsprogrammets mål att utarbeta en gemensam lägesbild av säkerheten i fråga om informationsnät och datakommunikation.

Materialet i utredningen består av temaintervjuer och experternas dokumentation av workshopsarbetet. Projektet har beviljats finansiering ur anslagen för utrednings- och forskningsverksamhet till stöd för statsrådets beslutsfattande. Andra deltagare i projektet var polisens cybercenter, Cybersäkerhetscentret vid Kommunikationsverket och Tammerfors universitet. Utredningen har utarbetats som ett led i genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2014.

Utredningen kan läsas elektroniskt på adressen (på finska): http://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=11117

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet tietokayttoon.fi/sv

Ytterligare information: Timo Piiroinen, kriminalöverkommissarie, chef för Centralkriminalpolisens central för bekämpning av cyberbrott, tfn 0295 486 620, fornamn.efternamn(at)poliisi.fi