Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Tutkimushanke koronakriisin taloudellisten vaikutusten kohdentumisesta

28.9.2021 7.12
Kuva: Emilia Kangasluoma/Team Finland
Kuva: Emilia Kangasluoma/Team Finland

Koronakriisin ja sen hillitsemiseksi tehdyt toimet ovat kohdistuneet eri väestöryhmiin monin eri tavoin mm. iästä, ammattiryhmästä, toimialasta ja asuinalueesta riippuen. Missä määrin kriisi on lisännyt eriarvoisuutta ja miltä osin sosiaaliturva ja politiikkatoimet ovat onnistuneet tasoittamaan kriisin taloudellista kohdentumista eri väestöryhmiin? Näitä kysymyksiä tarkastellaan talousneuvostolle tilattavassa uudessa tutkimushankkeessa.

Syyskuussa 2021 käynnistyneen Koronakriisin taloudellisten vaikutusten kohdentuminen -tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää, miten tulonmenetykset, työttömyys ja lomautukset ovat kohdistuneet eri väestöryhmiin koronakriisin aikana. Tutkimuksessa selvitetään myös, miten sosiaaliturva- ja verojärjestelmä ja toisaalta kohdennetut politiikkatoimet ovat onnistuneet kompensoimaan palkkatulojen menetyksiä ja siten vähentämään eriarvoisuuden kasvua.  

Hankkeen toteuttavat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) muodostama konsortio. Tutkimus rahoitetaan valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoista. Hankkeen on määrä valmistua kesällä  2022. 

Hankkeen esittely VNTEAS-sivuilla