Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ulkomailta saapuvien kontrolli tiukentuu

statsrådets kommunikationsavdelning
Julkaisuajankohta 27.3.2020 19.21
Tiedote 190/2020

Lentokentällä on kiristetty tuntuvasti toimia ihmisten ohjaamiseksi turvallisesti kotiin tai karanteeniin.

Kaikkien ulkomailta Suomeen saapuvien henkilöiden tilanne selvitetään lomakkeen avulla jo rajakontrollivaiheessa. Lomake täytetään ennen rajamuodollisuuksia ja rajavartiomies tarkastaa lomakkeen. Henkilö ohjataan lomakkeen tietojen perusteella joko omatoimisesti eteenpäin, terveydenhuollon neuvontapisteeseen tai ajojärjestelijän palvelupisteeseen. 

Terveydenhuollon neuvontapisteessä oireilevat henkilöt ohjataan näytteenottoon ja hotellimajoitukseen odottamaan vastauksia. Jos näyte negatiivinen, he jatkavat normaalia karanteenia joko osoitetussa majoituksessa tai kotonaan. Jos tulos on positiivinen, heidät siirretään terveydenhuollon piiriin. Karanteenipäätös tehdään, mikäli matkailija ei suostu vapaaehtoisesti karanteeniin. Henkilöille, joilla ei ole karanteenipaikkaa Suomessa, järjestetään majoitus 14 vuorokauden ajaksi. Karanteenimajoitus on ensisijaisesti matkustajan omalla kustannuksella.

Lentoasemalta ei pääse nousemaan julkisiin kulkuvälineisiin, mutta omalla autolla voi poistua. Jos palaajalla ei ole omaa kuljetusta tai mahdollisuutta sitä järjestää, hän voi saada kotiutuskyydin tilausbussilla tai tilaustaksilla. Tilausbussikuljetukset ovat käynnistyneet tänään iltapäivällä.

Järjestelyt tulevat voimaan heti.

Lentokentällä tapahtuvien toimenpiteiden osalta vastuullisia ovat ensisijassa Finavia, rajamuodollisuuksien osalta sisäministeriö ja liikenteen osalta liikenne- ja viestintäministeriö. Terveydenhuollon toimenpiteiden ohjaamisesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisätietoja
Lentoaseman toiminnasta ja aukioloista, kuljetusten järjestämisestä sekä matkustajille suunnatusta ohjeistuksesta lentoasemilla: Finavian asiakaspalvelu, [email protected]

Kansallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 palvelee yleisissä koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa.