Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valter-termipankin käyttöliittymä uudistui

Julkaisuajankohta 30.8.2021 14.06

Valtioneuvoston termipankki Valterin käyttöliittymän tekninen toteutus ja visuaalinen ilme on uudistunut. Hakutoimintoja ja hakutulosten näkymiä on paranneltu ja erityistä huomiota on kiinnitetty termipankin tekstien saavutettavuuteen. Samalla joitakin termipankissa olevia sanastoja on päivitetty. Valterin teknisestä toteutuksesta vastaa Kielikone Oy. Termipankki toimii edelleen osoitteessa www.valter.fi.

Valter sisältää 16 valtionhallinnon keskeistä terminologiaa sisältävää sanastoa, jotka on laadittu valtioneuvoston kansliassa tai yhteistyössä eri ministeriöiden ja virastojen kanssa. Uudistuksen yhteydessä on päivitetty kuuden sanaston sisältöä. Muutokset koskevat erityisesti englanninkielisiä ja joitakin ruotsinkielisiä termejä, joista on sanastojen julkaisemisen jälkeen annettu uusia käännössuosituksia valtioneuvoston käännöstoiminnassa. Päivitys on koskenut vain hajanaisia termejä ja niiden esiintymiä sanastojen teksteissä. Määritelmiä tai muita tietoja ei ole sisällöllisesti tarkastettu niiden julkaisemisen jälkeen.

  • Päivitetyt sanastot ovat Budjettisanasto, Kuntasanasto, Lainsäädäntösanasto, Svenskt lagspråk i Finland -oppaaseen sisältynyt sanasto, Työmarkkinasanasto ja Verosanasto. Eniten muutoksia ja lisäyksiä on tehty Lainsäädäntösanastoon.
  • Valtioneuvoston kansliassa on meneillään myös ainakin Valtioneuvostosanaston ja Korkeakoulusanaston päivittäminen. Virastot ja laitokset -sanastoa päivitetään vuosittain virastojen tai laitosten nimien muuttuessa. Myös uusia sanastokokonaisuuksia on suunnitteilla Valteriin.

Lisätietoja: Niina Elomaa, erityisasiantuntija, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 265