Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtio haluaa turvata sähköntuotannon kaikissa olosuhteissa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.9.2022 8.49
Tiedote
Ministeri Tuppurainen eduskunnan valtiosalissa.

Fortum päätti vuonna 2017 yhtiön hallituksen päätöksellä hankkia omistukseensa Saksasta energiayhtiö Uniper SE:n osakkeita. Yrityskaupan myötä Fortumista tuli EU:n kolmanneksi suurin päästöttömän sähkön tuottaja. Samalla yhtiön liiketoiminta laajeni fossiilienergian tuotantoon ja hyödyketrading-toimintaan Keski-Euroopassa ja sen toiminnan laajuus kasvoi Venäjällä.

Tänään 21. syyskuuta Fortum, Saksan hallitus ja Uniper ovat allekirjoittaneet periaatesopimuksen ratkaisusta, jonka seurauksena Saksan valtiosta tulee Uniperin enemmistöomistaja. Uniperin taloudellinen tilanne on heikentynyt nopeasti ja riskit yhtiön ympärillä ovat kasvaneet merkittävästi heinäkuussa sovitun vakautuspaketin jälkeen. Fortum on päättänyt myydä koko omistuksensa saksalaisessa energiayhtiö Uniperissa. Ratkaisu mahdollistaa Fortumille sodan aiheuttamien tappioriskien rajauksen, ja samalla yhtiön keskittymisen ydinliiketoimintaansa ja toisaalta Saksan valtiolle Uniperin haltuunoton myötä energian toimitusvarmuuden takaamisen Saksassa.  

”Fortumin hallitus on tehnyt väistämättömän päätöksen poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa. Fortumin on suojattava rahoitusasemaansa tavalla, jolla yhtiön kyky suoriutua perusliiketoiminnastaan säilyy. Valtio on asettanut yhtiölle strategisen intressin, jonka turvaaminen on valtio-omistajan näkökulmasta ensisijaisen tärkeää. Syntyneen tilanteen taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Putin käyttää energiaa aseena, minkä viimeisin käänne on Nord Stream 1 -kaasuputken sulkeminen. Valtio-omistajan tavoitteena on ollut, että Fortum varmistaa 4 miljardin euron osakaslainan takaisinmaksun ja 4 miljardin euron emoyhtiötakauksen vapautumisen, ja että neuvotellun ratkaisun johdosta yhtiön omistajat eivät joudu Uniperin kriisin vuoksi pääomittamaan Fortumia”, toteaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen

Järjestely edellyttää vielä tarvittavat viranomaishyväksynnät ja -luvat sekä Uniperin ylimääräisen
yhtiökokouksen päätökset. Järjestely kokonaisuudessaan pyritään toteuttamaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Fortumin omistukseen kohdistuu strateginen intressi, ja valtion omistajuudella yhtiössä pyritään siihen, että sähköntuotanto Suomessa on riittävää kaikissa oloissa. Valtion intressi on varmistaa, että yhtiö pystyy toteuttamaan edellä määriteltyä huoltovarmuustehtäväänsä häiriöttömästi ja että sen pidemmän aikavälin toiminta- ja investointikyky suomalaisilla energiamarkkinoilla olisi turvattu.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa keskiviikkona 14.9. (kaksi kokousta) ja sunnuntaina 18.9. Ministerivaliokunta merkitsi sunnuntain kokouksessaan tiedoksi ratkaisun keskeisen sisällön, jonka Fortumin hallitus oli huolellisesti harkinnut olevan Fortumin ja sen kaikkien osakkeenomistajien etujen mukainen. Ministerivaliokunta puolsi, että Suomen valtio Fortumin enemmistöomistajana osaltaan tyytyy esitettyyn ratkaisuun.

Lisätietoja: finanssineuvos Maija Strandberg, p. 0295 160 981, [email protected]