Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtio konvertoi Finnairille myönnetyn hybridilainan pääomalainaksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.4.2022 9.01
Tiedote 260
Finnairin lentokoneita lentokentällä

Valtio allekirjoitti maaliskuussa 2021 Finnair Oyj:n kanssa sopimuksen 400 miljoonan euron hybridilainalimiitistä yhtiön tukemiseksi koronapandemian vuoksi. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on kokouksessaan 19.4.2022 puoltanut lainainstrumentin muuttamista hybridilainasta oman pääoman ehtoiseksi pääomalainaksi. Pääomalaina vahvistaa emoyhtiö Finnair Oyj:n omaa pääomaa. Pääomalainan myöntäminen edellyttää valtioneuvoston yleisistunnon hyväksyntää ja Euroopan komission valtiontukipäätöstä. Järjestelyä varten ei haeta uusia varoja valtion budjetista.

Finnairin liiketoiminta kärsi vuosien 2020 ja 2021 aikana koronapandemiasta ja yhtiön matkustajamäärät jäivät pahimmillaan vain noin kymmeneen prosenttiin pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Lentoliikenteen palautuminen on käynnistynyt ja matkustajamäärät ovat kasvussa. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja niiden johdosta asetetut EU-pakotteet ja Venäjän vastapakotteet vaikeuttavat kuitenkin Finnairin Aasia-painotteisen strategian toteutusta. Venäjän ilmatilan käyttö on tarjonnut Finnairille lyhimpien reittien kilpailuedun Euroopan ja Aasian välisessä reittiliikenteessä. Nyt Aasian-lennot kiertävät Venäjän ilmatilan, mikä lisää lentoaikaa ja kustannuksia.

Finnair on valtiolle strategisen intressin yhtiö, jolla on merkittäviä lentoliikenneklusteriin ja lentoyhteyksiin liittyviä positiivisia vaikutuksia, jotka puolestaan vaikuttavat elinkeinoelämään ja kansalaisiin.

”Toimivat lentoyhteydet ovat koko Suomen elinehto. Kotimaan ja kansainvälisiä yhteyksiä tarvitsevat niin kansalaiset kuin yritykset”, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen toteaa. 

Valtio tuki pörssiyhtiö Finnairia koronakriisin aikana hybridilainajärjestelyn lisäksi osallistumalla omistuksensa suhteessa yhtiön järjestämään osakeantiin sekä myöntämällä 90 prosentin takauksen yhtiön ottamalle työeläkelainalle.  

Lisätiedot: valtiosihteeri Vesa Vuorenkoski, [email protected], 029 516 0380, finanssineuvos Minna Pajumaa, [email protected], 029 516 0147
Ministerin haastattelupyynnöt: erityisavustaja Emilia Tervonen, [email protected], 050 5520676