Ahvenanmaan merkkivuoden tilaisuuksia ja tapahtumia

Tietoa Ahvenanmaan juhlavuoden ohjelmasta

Ahvenanmaan juhlavuosiorganisaatio kokoaa merkkivuoden tilaisuuksia ja tapahtumia verkkosivuilleen

Menneitä tapahtumia

 

Juhlavuoden huipennus kesäkuussa 2022

Juhlavuoden huipennus oli kesäkuun alussa 2022. Silloin tapahtui paljon ennen kaikkea Ahvenanmaalla, mutta myös Manner-Suomessa ja sekä ympäri maailmaa.

Kesäkuussa kutsuttiin kaikki mukaan siivoamaan rantoja ja luontoa Ahvenanmaan merkkivuoden kunniaksi. Vesi, vesistöt ja meri ovat meille kaikille tärkeitä ja yhteinen asia. Annettiin lahja Ahvenmaalle, meille kaikille ja tulevaisuudelle sekä edistettiin Ahvenanmaan merkkivuoden teemoja.  

Viikon ajan, 6.6.-12.6.2022 moni osallistui siivoustempaukseen, joka painottui keskelle viikkoa YK:n maailman merien päivään 8.6. ja Ahvenanmaan itsehallintopäivään 9.6. Osallistumisia ja onnitteluja jaettiin somessa #åland100 ja #cleanupaland100. 

 

Merkkivuosi alkoi 9.6.2021

Virallinen merkkivuoden juhlinta käynnistyi Ahvenanmaan itsehallintopäivänä 9.6.2021. Ohjelmassa oli mm. tilaisuus Julius Sundblomin patsaalla ja juhlavuoden aloittava iltakonsertti. Sundblom oli Kansainliiton päätöksen jälkeen keskeinen henkilö Ahvenanmaan itsehallinnon rakentumisen kannalta.

Sisäministeriö suositti yleistä liputusta Ahvenanmaan itsehallintopäivänä Manner-Suomessa. Liput liehuivat 9.6.2021 ja 9.6.2022 itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kansainliiton päätöksestä sata vuotta

Kansainliiton Ahvenanmaa-päätöksestä tuli kuluneeksi sata vuotta 24.6.2021.
Suomi ja Ruotsi hyväksyivät päätöksen Ahvenanmaan kuulumisesta Suomelle ja sen itsehallinnosta 27.6.1921.

Valtioneuvoston kanslia ja Kansallisarkisto järjestivät 100 vuotta Kansainliiton päätöksestä -tilaisuuden, jossa kuultiin oikeustieteen tohtori Allan Rosaksen juhlaesitelmä ja tutkijat keskustelivat Kansainliiton päätöksestä – sen taustoista, merkityksestä – historian ja tämän päivän näkökulmasta.

Tilaisuus on katsottavissa valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

Juhlaesitelmän tekstin voi lukea tästä.

Ahvenanmaa-viikko kouluissa maaliskuussa 2022

Ahvenanmaa-viikkoa viettiin kouluissa ympäri Suomea 21.-25.3.2022.  Kansallisarkisto, Hanasaaren Svenska nu -verkosto, Opetushallitus, Kansallismuseo ja Ahvenanmaan museo, Pidä Saaristo Siistinä, Pohjoismainen kulttuuripiste, Kielilähettiläät, Visit Åland ja Pohjola-Norden tuottivat ja tarjosivat opettajille materiaaleja ja ohjelmaa erilaisilla teemoilla historiasta ruokaan – Ahvenanmaan elinkeinoelämästä kulttuuriin. Valtioneuvoston kanslia teki yhteistyötä mukanaolevien toimijoiden kanssa. 

Historiaa, itsehallintoa, demokratiaa ja demilitarisoinnin merkitystä - eri toimijoiden seminaareja 

Syksyllä 2021 ja keväällä 2022 oli monia Ahvenanmaan merkkivuoteen liittyviä seminaareja. Niitä järjestävät monet yksityiset ja julkiset toimijat:

Merkkivuotena toteutettiin lisäksi useita kansainvälisiä seminaareja

Lisätietoja, materiaaleja ja aikaisempia tilaisuuksia