Ahvenanmaan merkkivuoden tilaisuuksia ja tapahtumia

Merkkivuosi alkoi 9.6.2021

Virallinen merkkivuoden juhlinta käynnistyi Ahvenanmaan itsehallintopäivänä 9.6.2021. Ohjelmassa oli mm. tilaisuus Julius Sundblomin patsaalla ja juhlavuoden aloittava iltakonsertti. Sundblom oli Kansainliiton päätöksen jälkeen keskeinen henkilö Ahvenanmaan itsehallinnon rakentumisen kannalta.

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta Ahvenanmaan itsehallintopäivänä Manner-Suomessa. Liput liehuvat 9.6.2021 ja 9.6.2022 itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kansainliiton päätöksestä sata vuotta

Kansainliiton Ahvenanmaa-päätöksestä tuli kuluneeksi sata vuotta 24.6.2021.
Suomi ja Ruotsi hyväksyivät päätöksen Ahvenanmaan kuulumisesta Suomelle ja sen itsehallinnosta 27.6.1921.

Valtioneuvoston kanslia ja Kansallisarkisto järjestivät 100 vuotta Kansainliiton päätöksestä -tilaisuuden, jossa kuultiin oikeustieteen tohtori Allan Rosaksen juhlaesitelmä ja tutkijat keskustelivat Kansainliiton päätöksestä – sen taustoista, merkityksestä – historian ja tämän päivän näkökulmasta.

Tilaisuus on katsottavissa valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

Juhlaesitelmän tekstin voi lukea tästä.

Manner-Suomen kaupungit on kutsuttu mukaan juhlavuoteen – Haminassa seminaari heinäkuussa

Kesällä rannikkokaupunkien osallistumisen Ahvenanmaan juhlavuoteen aloitti Hamina. Heinäkuun 7. päivänä järjestettiin Haminan bastionissa kesäinen seminaari Ahvenanmaa 100 Haminassa – Åland 100 i Fredrikshamn. Katso seminaarin lähetys 7.7. Haminassa avautui myös Oolannin puisto ja Ahvenanmaan jättilippu nostettiin sadan metrin salkoon.

Historiaa, itsehallintoa, demokratiaa ja demilitarisoinnin merkitystä - eri toimijoiden seminaareja 

Syksyllä 2021 ja keväällä 2022 on monia Ahvenanmaan merkkivuoteen liittyviä seminaareja. Niitä järjestävät monet yksityiset ja julkiset toimijat:

Merkkivuotena toteutetaan lisäksi useita kansainvälisiä seminaareja

  • 8.12.2022 Pohjoismaisten itsehallintoalueiden tutkimushankkeen päätöskonferenssi Kööpenhaminassa / Pohjoismaiden ministerineuvosto, Ulkopoliittinen instituutti ja Ahvenanmaan rauhaninstituutti
  • 7.2.2022 Haagissa on Ahvenanmaan itsehallinnon merkkivuoden kansainvälinen pääseminaari / Ulkoministeriö, maakunnan hallitus

Ahvenanmaa-viikko kouluissa maaliskuussa 2022

Ahvenanmaa-viikkoa vietetään kouluissa ympäri Suomea 21.-25.3.2022.  Kansallisarkisto, Hanasaaren Svenska nu -verkosto, Opetushallitus, Kansallismuseo, Pidä Saaristo Siistinä, Visit Åland ja Pohjola-Norden tuottavat ja tarjoavat opettajille materiaaleja ja ohjelmaa erilaisilla teemoilla historiasta ruokaan – Ahvenanmaan elinkeinoelämästä kulttuuriin. Valtioneuvoston kanslia tekee yhteistyötä mukanaolevien toimijoiden kanssa.

Juhlavuoden huipennus kesäkuussa 2022

Juhlavuoden huipennus on kesäkuun alussa 2022. Silloin tapahtuu paljon ennen kaikkea Ahvenanmaalla, mutta myös Manner-Suomessa ja sekä ympäri maailmaa.

Kesäkuussa kutsutaan kaikki mukaan siivoamaan rantoja ja luontoa Ahvenanmaan merkkivuoden kunniaksi. Vesi, vesistöt ja meri ovat meille kaikille tärkeitä ja yhteinen asia. Annetaan lahja Ahvenmaalle, meille kaikille ja tulevaisuudelle sekä edistetään Ahvenanmaan merkkivuoden teemoja.  

Viikon ajan, 6.6.-12.6.2022 voi osallistua siivoustempaukseen, joka painottuu keskelle viikkoa YK:n maailman merien päivään 8.6. ja Ahvenanmaan itsehallintopäivään 9.6. Osallistumisia ja onnitteluja jaetaan somessa #åland100. Kaikki haastetaan tähän mukaan, eri organisaatiot, järjestöt, yritykset, yksittäiset ihmiset, kaveri- ja työporukat.

Tietoa Ahvenanmaan juhlavuoden ohjelmasta

Ahvenanmaan juhlavuosiorganisaatio kokoaa merkkivuoden tilaisuuksia ja tapahtumia verkkosivuilleen

Lisätietoja, materiaaleja ja aikaisempia tilaisuuksia