Arktinen osaaminen

Suomen arktista osaamista ovat muun muassa ympäristöteknologia, merenkulku, kestävä matkailu, tietoliikenneyhteydet, meteorologinen osaaminen ja liikennejärjestelmät. 

Kylmäosaamisen ansiosta lentokentät pysyvät avoinna, junat kulkevat, jäänmurtajat takaavat laivaväylät, rakennuksissa on tasainen lämpötila ja koulut pysyvät auki vuodenajasta ja säästä riippumatta. Myös Suomen öljyntorjunnan osaaminen on huippuluokkaa. Suomessa toteutetaan myös laajaa arktista korkean tason tutkimusta eri tieteenaloilla.

Arktisuus tarkoittaa Suomelle kasvua ja kilpailukykyä muun muassa cleantechin ja biotalouden aloilla. Osaaminen mahdollistaa myös varsin mittavankin matkailun arktisessa Suomessa. Kaikessa toiminnassa halutaan kuitenkin kunnioittaa luontoa ja alkuperäiskansoja.

Tämän päivän osaamiseen liittyy myös digitaalisuus, innovaatiot ja korkean teknologian sovellukset. Robotisaatio ja tekoäly voivat olla tulevaisuuden keinoja ratkaista arktisen alueen ongelmia.  Valtioneuvoston kanslian selvitys- ja tutkimushankkeisiin sisältyy myös arktista tutkimusta. Suomessa toteutetaan muutenkin laajasti arktista tutkimusta ja koulutusta korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa eri tieteenaloilla.

Lisätietoja: Arctic Finland