Suomen arktinen puheenjohtajuus

Suomi toimi Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana vuosina 2017–19. toukokuusta 2017 alkaen. Puheenjohtajuus siirtyi Suomelle Yhdysvalloilta. Puheenjohtajamaana Suomi oli samaan aikaan läheisessä yhteistyössä suomalaisvetoisten Arktisen talousneuvoston ja Arktisen rannikkovartiostofoorumin kanssa.

Puheenjohtajakauden keskeinen tavoite Suomelle oli vahvistaa arktista yhteistyötä ja taata sen jatkuvuus, myös korkeimmalla poliittisella tasolla. Puheenjohtajana Suomi korosti Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arktisessa yhteistyössä.

Puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa tarjosi myös mahdollisuuden vahvistaa Suomen arktista maakuvaa ja tehdä tunnetuksi Suomen kylmäosaamista.

Arktisen neuvoston ulkoministerikokous järjestetään joka toinen vuosi. Pääosa Arktisen neuvoston työstä tehdään kuudessa työryhmässä. Kauden työohjelma oli valmisteltu yhteistyössä koko valtionhallinnon sekä eri sidosryhmien kanssa. Puheenjohtajakautta koordinoi ulkoministeriön arktinen tiimi.

Arktisen neuvoston jäseniä ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Mukana yhteistyössä ovat myös alueen alkuperäiskansat kuten saamelaiset.

Lisätietoja Suomen puheenjohtajakaudesta - ulkoministeriö