Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Visiointi tulevaisuuden kunnasta käynnistyi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2016 9.30
Tiedote

Millaisia ovat kunnat vuonna 2030? Millaiseksi niiden rooli muotoutuu sote-uudistuksen ja maakuntien perustamisen jälkeen? Millaisia tehtäviä kunnille jää ja mikä niiden asema tulee olemaan? Näitä kysymyksiä pohditaan tänään 20. tammikuuta valtiovarainministeriön järjestämässä Tulevaisuuden kunta –hankkeen avausseminaarissa Finlandia-talolla Helsingissä.

Seminaari on starttitilaisuus hallituksen käynnistämälle Tulevaisuuden kunta –reformille.

 – Tulevaisuuden kunta on kollektiivista omaisuuttamme. Siksi sitä pitää rakentaa yhdessä ja avoimessa vuoropuhelussa.  Rakennustyöhön on kutsuttava poliittisten päättäjien ja virkamiesten lisäksi kaikki työstä kiinnostuneet, kuten yritykset ja elinkeinoelämä, järjestöt ja yhdistykset sekä eri väestöryhmät, erityisesti nuoret.  Iso haaste on, että pystymme kuulemaan heidän äänensä ja tarpeensa, joilla ei ole etujärjestöjä puolestapuhujanaan ja viestin tuojanaan, sanoo avauspuheessaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, joka johtaa hankkeelle asetettua parlamentaarista työryhmää.

Nuoret ovat vahvasti esillä tilaisuuden ohjelmassa, sillä Lahden, Tampereen ja Alavuden nuorisovaltuuston edustajat haastattelevat hankkeen parlamentaarisen työryhmän jäseniä, mukaan lukien ministeri Vehviläistä.

Seminaariin osallistuu noin 600 henkilöä. Mukana on muun muassa kansanedustajia, kuntien edustajia, tutkijoita sekä yrityselämän ja järjestökentän toimijoita.

Finlandia-talon seminaaria voi seurata suorana verkkolähetyksenä: www.mediaserver.fi/live/vm. Twitterissä on tilaisuuden aikana käytössä asiasana #kunta2030.

Tulevaisuuden kunta - reformi

Valtiovarainministeriö asetti joulukuussa 2015 parlamentaarisen työryhmän sekä asiantuntijaryhmän valmistelemaan Tulevaisuuden kunta –hanketta. Parlamentaarisen työryhmän puheenjohtajana on kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja varapuheenjohtajina kansanedustajat Toimi Kankaanniemi ja Mari-Leena Talvitie.

Hankkeessa määritellään parlamentaarisen valmistelun pohjalta visio tulevaisuuden kunnasta vuonna 2030. Tavoitteena on määritellä kuntien rooli ja tehtävät sekä asema suhteessa perustettaviin itsehallintoalueisiin. Painopisteinä tarkastelussa ovat kunnan rooli hyvinvoinnin, elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistäjänä sekä kuntademokratian vahvistaminen. Työn kuluessa kartoitetaan myös tarvittavat lainsäädäntömuutokset ja pitkän aikavälin kuntapolitiikan muutostarpeet. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa.

Selvitys kunnan roolista valmistuu vuoden 2016 loppuun mennessä. Mahdolliset lainsäädännön muutostarpeet valmistellaan vuoden 2017 aikana.

Tulevaisuuden kunta –hankkeen sivut: www.vm.fi/tulevaisuuden-kunta

Lisätietoja:

Ministeri Vehviläisen erityisavustaja Sami Miettinen puh. 046 923 4695

Neuvotteleva virkamies Inga Nyholm puh. 02955 30042, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Katja Palonen puh. 02955 30322, [email protected]

Anu Vehviläinen Kunta-asiat