Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU:n maatalous- ja kalastusministerit keskustelivat kalastuskiintiöistä ja metsäaiheista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2019 13.00
Uutinen
Kuva: Pekka Väisänen, maa- ja metsätalousministeriö

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Luxemburgissa 14. ja 15. lokakuuta maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän johdolla. Ministerit keskustelivat erityisesti Itämeren kalastuskiintiöistä sekä metsäaiheista.

Neuvosto hyväksyi Itämeren kymmenen kaupallisesti tärkeimmän kalakannan suurimmat sallitut saaliit (TACit) ja kansalliset kiintiöt vuodeksi 2020.

Neuvosto päätti vähentää useimpien kalakantojen kalastusmahdollisuuksia tuoreimpien tieteellisten lausuntojen perusteella, joissa tuodaan esiin Itämeren heikko tilanne. TACeja korotettiin kohtuullisesti vain Riianlahden silakan osalta, ja Suomenlahden lohen TACit pidettiin ennallaan.

Leikkaukset koskivat erityisesti turskaa, jonka kalastusmahdollisuuksia Itämeren länsiosassa vähennettiin 60%, ja sivusaaliit sallittiin ainoastaan itäosassa.

Meidän oli tehtävä joitakin rohkeita päätöksiä jotta voimme säilyttää Itämeren kalakantojen tilan ja varmistaa alueen kalastuksen kestävyyden pitkällä aikavälillä. Tänään tehty päätös mahdollistaa kalakantojen elpymisen mutta myös lieventää EU:n kalastajiin kohdistuvia sosioekonomisia vaikutuksia.
Jari Leppä, Suomen maa- ja metsätalousministeri ja neuvoston puheenjohtaja

Metsäaiheet esillä kokouksessa

Ministerit käsittelivät EU:n metsästrategian tulevaisuutta. Nykyinen strategia tähtää vuoteen 2020, ja uuden strategian valmistelu on parhaillaan käynnissä. Neuvoston keskustelussa oli myös komission tiedonanto EU:n toimien tehostamisesta maailman metsien suojelemiseksi ja ennallistamiseksi.

Metsäkato etenee hälyttävällä vauhdilla, ja sen pysäyttämiseksi tarvitaan kiireellisiä toimia. Metsätalous on tästä syystä otettu Suomen puheenjohtajakauden kärkiprioriteetiksi, ja aiomme tuoda esiin myös neuvoston päätelmien avulla, että metsittäminen, metsien järkevä ja kestävä hoito, suojelu ja ennallistaminen ovat tarpeen.
Jari Leppä, Suomen maa- ja metsätalousministeri ja neuvoston puheenjohtaja

Kokouksen asialistalla oli myös vuoden 2020 jälkeisen yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksesta käytävien neuvottelujen tilanne.

Muita esillä olevia asioita olivat muun muassa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto vuoden 2020 jälkeen, muut kalastusasiat sekä maatalousmarkkinat.

Lisätietoja