Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomi on varautunut uuden koronaviruksen varalta tilanteen niin vaatiessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2020 17.02
Tiedote 23/2020

”Terveysturvallisuus ja varautuminen mahdollisten epidemioiden ja pandemian varalta on kansainvälisen arvioinnin mukaan Suomessa hyvä. Terveysjärjestelmämme on varautunut ehkäisemään, tunnistamaan ja hoitamaan tartuntatauteja, myös uuden koronaviruksen varalta”, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru EU:n terveysministereiden videokokouksessa 7. helmikuuta.

EU:n terveysministerit kävivät tilannekatsauksen uuden koronaviruksen tilanteesta maailmalla ja erityisesti EU:n alueella. Samalla keskusteltiin varautumisesta EU:ssa, mikäli uuden koronaviruksen aiheuttama epidemia leviäisi Eurooppaan.Tällä hetkellä Euroopassa ei ole epidemiaa.

Jäsenmaiden edustajat antoivat tilannekatsauksen varautumisen näkökulmasta. EU-jäsenmaiden arviot tilanteesta ja varautumistoimista ovat pitkälti yhdenmukaiset. Keskustelu jatkuu ensi viikolla 13. helmikuuta Brysselissä ylimääräisessä EU:n terveysministerikokouksessa.

Suomessa on valmius tutkia potilaat ja näytteet sekä hoitaa koronavirusinfektioon sairastuneet eristysolosuhteissa sairaaloissa sekä suojata muut tartunnoilta.

”Voimme luottaa kuntien ja sairaanhoitopiirien toimintaan tartuntatautien torjunnassa, myös koronaviruksen tapauksessa. Hyvä osoitus tästä on se, että Lapissa todennettu yksittäisen kiinalaisen turistin sairastuminen tunnistettiin ja hoidettiin nopeasti. Varautuminen toimi, ja henkilö pääsi jo kotiin eristyksessä tapahtuneen hoidon jälkeen”, Kiuru sanoi.

”Hallitus seuraa tiiviisti tilannetta maailmanlaajuisesti yhdessä eri viranomaisten kanssa. Saamme nopeasti tiedon tilanteessa tapahtuvista muutoksista. Ennen kaikkea, olemme varautuneet siihen, että tilanteet muuttuvat nopeasti”, Kiuru huomautti.

Yksittäiset tautitapaukset ovat Suomessa kuitenkin mahdollisia. On tärkeää, että mahdolliset tautitapaukset tunnistetaan nopeasti, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä.

Sen lisäksi, että Suomessa seurataan tiiviisti tilannetta ja tehdään jatkuvasti yhteistyötä eri viranomaisten kesken kotimaassa, Suomi tekee jatkuvasti yhteistyötä kansainvälisesti kaikkien tartuntatautien leviämisen estämiseksi. 

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekevät tiivistä yhteistyötä Maailman terveysjärjestön (WHO), EU:n komission terveyspääosaston (DG Sante) sekä Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) kanssa.

Ajantasaista ja oikeaa tietoa saa parhaiten seuraamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuja. Siellä on kattavasti tietoa koronavirustilanteesta, ja sivuja päivitetään jatkuvasti.

Koronavirukselta, kuten monilta muiltakin tarttuvilta taudeilta, voi parhaiten suojautua pesemällä kädet hyvin vedellä ja saippualla. Jos niitä ei ole saatavilla, voi käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta (käsidesiä). Aivasta hihaan, ei käsiin. 

Pohjoisella pallonpuoliskolla on myös meneillään influenssakausi, ja siltä voi suojautua parhaiten rokotteen avulla.

Lisätietoja:

johtaja Tuija Kumpulainen, p. 02951 63280