FI SV EN

EU-maiden päämiehet pohtivat unionin tulevaisuutta

Valtioneuvoston viestintäosasto 10.3.2017 14.43
Tiedote 108/2017

EU-maiden päämiehet keskustelivat tänään Brysselissä EU:n tulevaisuudesta. Unionin yhteisistä tavoitteista on määrä antaa julistus Rooman sopimuksen 60-vuotispäivän yhteydessä 25. maaliskuuta.

27 valtion ja hallituksen päämiestä keskustelivat EU:n uudistamisesta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan luonnoksen sekä komission julkistaman keskustelupaperin pohjalta.

Suomi painottaa unionin kehittämisessä tasapainoa kunnianhimon sekä realismin välillä. Suomen tavoitteena on varmistaa yhtenäinen ja toimintakykyinen EU, joka keskittyy olennaiseen, erityisesti kasvuun ja turvallisuuteen.

- Esimerkiksi Saksan kanssa näkemyksemme unionin tulevaisuudesta ja mahdollisesta eritahtisuudesta ovat hyvin samanlaiset. Eritahtisuus on jo toteutunut eurossa ja näin voi olla myös osassa puolustusyhteistyötä. Kuitenkin niin, että halukkaat maat voivat tulla mukaan myöhemminkin, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Globalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia, joita EU:n tulee hyödyntää tehokkaasti Euroopan kasvun ja kilpailukyvyn turvaamiseksi. Näiden turvaaminen on Suomen mielestä paras tapa edistää myös kansalaisten hyvinvointia, eli niin kutsuttua EU:n sosiaalista ulottuvuutta.

- On panostettava työllisyyden ja talouskasvun tukemiseen. Meidän on poistettava kaupanesteitä yhteisiltä kotimarkkinoiltamme ja rakennettava aktiivisesti kauppasuhteita EU:n ulkopuolisiin maihin, Sipilä linjaa.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Kuva- ja videomateriaalia median käyttöön:

Taustatietoja: