Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

EU-ministerivaliokunnassa brexit-huippukokous

Valtioneuvoston viestintäosasto 10.4.2019 11.08
Tiedote 193/2019

EU-ministerivaliokunta linjasi keskiviikkona 10. huhtikuuta Suomen kantoja myöhemmin samana päivänä Brysselissä järjestettävään Eurooppa-neuvoston ylimääräiseen kokoukseen, joka käsittelee Britannian eroa EU:sta. Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto kuulee ensin Britannian pääministeri Theresa Mayta, ja päättää sitten ilman Britannian läsnäoloa pidennetäänkö brexitin määräaikaa.

Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt Britannian ja EU:n neuvottelemaa erosopimusta. Sopimukseton ero olisi molemmille osapuolille haitallinen, ja siksi Eurooppa-neuvosto pidensi 22. maaliskuuta Britannian EU-eron päivää 12. huhtikuuta asti. Nyt Britannia pyytää jatkoaikaa 30. kesäkuuta asti. 

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi voi tarvittaessa hyväksyä määräajan uuden pidennykseen enintään noin vuoden ajaksi. Määräajan enimmäispituus tulee rajata tarkasti. Pidennys voi olla joustava niin, että se päättyy automaattisesti aiemmin, jos erosopimus tulee voimaan. Suomen aiemmin ottamien kantojen mukaisesti pidennys on mahdollinen, jos jatkoajalle on selkeä perustelu ja suunnitelma.

Perusedellytykset pidennykselle ovat, ettei erosopimusta avata eikä tulevasta suhteesta neuvotella ennen brexitiä. Lisäksi Britannian on järjestettävä Euroopan parlamentin vaalit, mikäli se on unionin jäsenvaltio vielä 23. toukokuuta, sekä sitouduttava vilpittömään yhteistyöhön.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Niina Nurkkala, p. 050 347 2661 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia