FI SV

EU-ministerivaliokunnassa huippukokouksia ja lääkevirasto

Valtioneuvoston viestintäosasto 14.11.2017 10.33
Tiedote 515/2017
EU-ministerivaliokunnassa huippukokouksia ja lääkevirasto

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan tiistaina 14. marraskuuta Suomen kantoja EU:n itäisen kumppanuuden huippukokoukseen ja epäviralliseen sosiaaliseen huippukokoukseen. Lisäksi ministerivaliokunta käsitteli lääkeviraston kotikaupunkia koskevaa äänestystä, muuttoliikettä ja komission työohjelmaa.

EU:n itäisen kumppanuuden huippukokous järjestetään Brysselissä perjantaina 24. marraskuuta. Suomea päämiestason kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä.  Kokouksessa aiheina ovat vuoden 2015 huippukokouksen jälkeen saavutetut tulokset, kumppanuuden tulevien vuosien painopisteet, Eurooppaan kohdistuvat haasteet sekä yhteisten intressien edistäminen. EU:n itäisiä kumppanimaita ovat Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä.

EU-ministerivaliokunta keskusteli myös epävirallisesta sosiaalisesta huippukokouksesta, jonka Ruotsi järjestää Göteborgissa perjantaina 17. marraskuuta. Kokoukseen osallistuu EU-maiden päämiehiä ja työmarkkinaosapuolten edustajia. Kokouksen yhteydessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk isännöi lounaskeskustelun, jonka aiheena on koulutus ja kulttuuri. Pääministeri Juha Sipilä on estynyt osallistumaan kokoukseen lähiomaisen hautajaisten vuoksi. Suomesta epävirallisessa sosiaalisessa huippukokouksessa on mukana valtiosihteeri Paula Lehtomäki.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös yleisten asioiden neuvoston äänestystä Euroopan lääkeviraston (EMA) ja Euroopan pankkiviranomaisen (EBA) uusista sijoituspaikoista. Asiasta äänestetään yleisten asioiden neuvostossa 20. marraskuuta. Helsinki on yksi yhdeksästätoista kaupungista, jotka ovat ehdolla EMA:n kotipaikaksi. EBA:n uudeksi sijaintipaikaksi on hakenut kahdeksan kaupunkia.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta keskusteli muuttoliikkeen hallinnan kokonaisvaltaisista toimista sekä Euroopan komission työohjelmasta. EU-ministerivaliokunta totesi, että komission ensi vuoden painopisteet vastaavan pitkälti Suomen tavoitteita. EU-ministerivaliokunta linjaa loppuvuodesta valtioneuvoston EU-vaikuttamisstrategian vuodelle 2018.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia