Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Talouspolitiikka-kirjoitussarja
Opetusministeri Grahn-Laasonen: Suomen tulevaisuus rakentuu jatkuvalle oppimiselle

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.4.2018 8.34
Uutinen 17/2018

Käynnissä olevan työn murroksen käyttövoimina toimivat digitalisaatio, tekoäly, robotisaatio, automatisaatio sekä arvojen, asenteiden ja elinkeinorakenteiden muutokset. Murros synnyttää uusia tehtäviä ja vaatii uudenlaista osaamista. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen pohtii talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa tänään 25. huhtikuuta julkaistussa kirjoituksessaan tulevaisuuden työelämässä tarvittavaa koulutusta ja osaamista.

- Työn murros koskee jokaista suomalaista ja kaikkia toimialoja. Miljoona suomalaista tarvitsee lisää koulutusta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Todellisuudessa kyse on kuitenkin vielä suuremmasta haasteesta ja kokonaisesta ajattelutavan muutoksesta kohti jatkuvaa oppimista, ministeri toteaa

Ministerin mukaan jatkuva oppiminen haastaa perinteisen koulutuksen ja perinteiset oppimisympäristöt. Osaamista hankitaan monesta lähteestä, ei ainoastaan muodollisen koulutuksen ja tutkintojen kautta. Uutta osaamista ja taitoja on voitava hankkia kaikissa elämän vaiheissa ja elämäntilanteesta riippumatta.

Perinteinen yksisuuntainen polku, jossa opinnoista siirrytään työelämään ja sieltä eläkkeelle, on hämärtymässä. Yhä useamman ura polveilee. Tarve kouluttautua uudelleen tai vähintäänkin päivittää osaamista tulee vastaan monta kertaa.

- Muutos ei koske vain tämän päivän lapsia ja nuoria, vaan myös nyt jo työelämässä toimivia ja sen ulkopuolella olevia. Yhteiskunnan ja julkisen vallan on tuettava ihmisiä näissä muutoksissa. Koulutus on parasta lääkettä epävarmuuteen, ministeri kirjoittaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen: Suomen tulevaisuus rakentuu jatkuvalle oppimiselle

Talouspolitiikka-kirjoitussarja