Pääministeri Rinteen lausunto liittyen puheluun pääministeri Johnsonin kanssa

EU2019FIValtioneuvoston viestintäosasto 5.10.2019 16.54
Tiedote 501/2019

Pääministeri Antti Rinne kävi tänään puhelinkeskustelun Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa. Puhelu käytiin Johnsonin aloitteesta.

Pääministeri Rinne kommentoi puhelinkeskustelua seuraavasti: 

”Puhuin tänään pääministeri Boris Johnsonin kanssa hänen aloitteestaan brexit-tilanteesta. Pääministeri Johnson kuvasi tilannetta Britanniassa ja arvioitaan neuvotteluedellytyksistä EU-komission kanssa.

Kerroin Suomen kantana, että on tärkeää, että Iso-Britannia on nyt esittänyt kirjallisia ehdotuksia vaihtoehtoisiksi ratkaisuiksi aiemmin neuvotellun erosopimuksen tilalle. Totesin, että ehdotetut ratkaisut eivät varmista Pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamista, EU:n yhtenäisyyttä ja sisämarkkinoiden toimintaa. Ehdotukset arvioidaan EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnierin ja hänen tiiminsä toimesta myös oikeudellisesta näkökulmasta. Barnierilla on EU27:n täysi tuki työssään.

Sanoin Johnsonille, että on tärkeää löytää ratkaisu viikon sisällä, jotta asia voidaan asianmukaisesti käsitellä lokakuun Eurooppa-neuvostossa. Johnson totesi olevansa aikataulusta samaa mieltä ja ymmärtävänsä sen, että esittämäni edellytykset Pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamisesta, EU:n yhtenäisyydestä ja toimivista sisämarkkinoista ovat edellytys ratkaisulle. Totesin käyväni keskusteluja Barnierin kanssa kokonaisuudesta viikonlopun aikana.”

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, valtioneuvoston kanslia, p. 050 468 5949