Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Sipilä ja puheenjohtaja Tusk keskustelivat huippukokouksista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.6.2018 16.11
Tiedote 323/2018

Pääministeri Juha Sipilä on keskustellut ensi viikon EU-huippukokousten aiheista puhelimitse Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kanssa torstaina 21. kesäkuuta. Pääministeri Sipilä korosti, että EU-maiden on löydettävä ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin kuten muuttoliikkeen hallintaan.

-Suomi korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa muuttoliikkeen hallintaan. Meidän on pyrittävä ensi sijaisesti poistamaan tekijöitä, jotka saavat ihmiset jättämään kotinsa. Kun tässä onnistutaan, paine Eurooppaa kohtaan vähenee. Meidän on jatkettava EU:ssa työtä yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi, pääministeri Sipilä sanoi.

- Suomi on jo vuosia ottanut pakolaisia vastaan suoraan YK:n pakolaisleireiltä. Tämä on monella tavalla hyvä käytäntö auttaa hädässä olevia ihmisiä ja tätä käytäntöä pitäisi lisätä EU-maiden kesken, pääministeri Sipilä totesi.

Talous- ja rahaliitto EMU:n osalta Suomi pitää ensisijaisena seikkana pankkiunionin loppuunsaattamista.

- Talous- ja rahaliittoa tulee kehittää markkinakurin periaatteiden mukaisesti. Suomelle keskeisiä tavoitteita ovat pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaiseminen, pankkiunionin loppuunsaattaminen sekä toimivien velkajärjestelymenettelyiden luominen osana EVM:n kehittämistä. Uskon, että saamme Eurohuippukokouksessa tukea näissä asioissa myös muilta jäsenvaltiolta, Sipilä totesi.

Pääministeri Sipilä ja puheenjohtaja Tusk keskustelivat myös ajankohtaisesta EU:n ja Yhdysvaltojen kauppapoliittisesta tilanteesta sekä brexitistä.

Puheenjohtaja Tusk keskustelee kaikkien EU-maiden päämiesten kanssa ennen ensi viikon EU-huippukokouksia. Torstaina 28. kesäkuuta Brysselissä järjestettävän Eurooppa-neuvoston asialistalla ovat muun muassa muuttoliike, turvallisuus ja puolustus, talouskasvun edistäminen sekä innovaatiot ja digitaalisuus. Perjantaina 29. kesäkuuta on Britannian eroa koskevaan Eurooppa-neuvoston kokous sekä Eurohuippukokous.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia