Statsminister Sipilä deltog i nordiska möten och i Northern Future Forum i Oslo

Statsrådets kommunikationsavdelning 30.10.2018 21.11 | Publicerad på svenska 31.10.2018 kl. 10.42
Pressmeddelande 507/2017

Statsminister Juha Sipilä deltog i Nordiska rådets session och i Northern Future Forum för de baltiska premiärministrarna, de nordiska statsministrarna och Storbritanniens premiärminister i Oslo på tisdagen. Sipilä hade också enskilda möten med Storbritanniens premiärminister Theresa May, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och Estlands premiärminister Jüri Ratas. De enskilda mötena handlade i främsta hand om Finlands kommande ordförandeskap i EU och ländernas bilaterala relationer.

Centrala teman för Nordiska rådets 70:e session är demokratin under press, fri rörlighet och det nordiska lagstiftningssamarbetet. Rubriken för de nordiska statsministrarnas temadebatt var ”De nordiska ländernas förmåga att möta andra länders försök att påverka våra samhällen och demokratiska processer”.

”Våra demokratiska valprocesser är för närvarande ett av de främsta målen för hybridpåverkan riktad mot oss. Flyktingsituationen, den irreguljära migrationen och främlingsfientligheten är ett annat område som utnyttjas”, sade statsministern i sitt tal.

”Vår samhälleliga sammanhållning är den bästa garanten för vår säkerhet. Sprickorna i våra samhällen utnyttjas också att främmande krafter. Den utomstående påverkan har bland annat som mål att polarisera debatten och öka motsättningarna. Det kan vi inte tillåta”, framhöll Sipilä.

Northern Future Forum med fokus på hälsoteknik

De baltiska premiärministrarna, de nordiska statsministrarna och Storbritanniens premiärminister samlades till Northern Future Forum i Oslo på tisdagen för att diskutera hälsoteknikens möjligheter i framtidens hälsovård.

I sitt anförande konstaterade statsminister Sipilä att den nya hälsotekniken erbjuder oss nya verktyg, men vi behöver samtidigt ny lagstiftning och internationellt samarbete för att kunna utnyttja dem. 

I statsministrarnas sammanträde i Oslo deltog även experter inom hälsoområdet. De finländska experter som deltog i forumet är specialiserade på digitala plattformar för hälsovårdstjänster samt på artificiell intelligens och genominformation för att utveckla effektivare och patientorienterade tjänster.

I takt med att befolkningen åldras ställs alla de nordiska länderna inför växande efterfrågan på och kostnader för hälsovårdstjänster. För att klara av denna utmaning krävs det innovativ teknik för att ta fram hälsovårdstjänster som ökar produktiviteten och bromsar ökningen av utgifterna.

På kvällen deltog statsministrarna i Nordiska rådets prisutdelning i operahuset i Oslo. Nordiska rådet delar bland annat ut priser för litteratur, barn- och ungdomslitteratur, musik, film, natur och miljö.

Bilder på statsrådets Flickr-konto

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306, Pekka Sinko, generalsekreterare för ekonomiska rådet (NFF), tfn 0295 160 189 och Päivi Paasikoski, statsrådets biträdande kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279