FI SV EN

Pääministeri Sipilä ja Latvian pääministeri Kučinskis tapasivat Helsingissä

Valtioneuvoston viestintäosasto 12.5.2017 12.35
Tiedote 231/2017

Latvian pääministeri Māris Kučinskis vieraili Helsingissä perjantaina 12. toukokuuta pääministeri Juha Sipilän kutsusta. Pääministerit keskustelivat maiden kahdenvälisistä suhteista ja alueellisesta yhteistyöstä, etenkin energiaturvallisuudesta sekä Rail Baltica -hankkeen etenemisestä. Pääministerit puhuivat myös ajankohtaisista EU-asioista kuten Britannian EU-eroprosessista ja EU:n ilmasto- ja energiatavoitteista.

Pääministerien tapaaminen alkoi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta kunnioittaen. Pääministerit osallistuivat Helsingin Paloheinässä Suomi 100 -juhlametsänistutustapahtumaan, jossa he istuttivat tulevaisuuden kuusen yhdessä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen sekä eduskunnan puhemies Maria Lohelan kanssa.

Puiden merkitys oli esillä myös pääministerien keskusteluissa. Pääministeri Sipilä totesi, että Suomi on erittäin tyytyväinen rakentavaan yhteistyöhön Latvian ja muiden metsäisten maiden kanssa, kun EU:ssa neuvotellaan ilmasto- ja energiatavoitteiden toimeenpanosta. Pääministeri nosti esiin Suomen huolen tavasta, jolla maankäyttösektoria esitetään sisällytettäväksi EU:n ilmastopolitiikkaan. Suomea huolestuttaa erityisesti metsien kohtelu.

”Suomi toivoo edelleen hyvää yhteistyötä Latvian kanssa asetusehdotuksen käsittelyssä, jotta lopputuloksena on tasapainoinen ratkaisu, jossa huomioidaan myös metsäisten maiden tavoitteet. EU:n tulee saavuttaa mahdollisimman pian yhteinen näkemys koko ilmastopaketista”, pääministeri Sipilä sanoo.

Pääministeri Sipilä totesi, että Latvia on Suomelle tärkeä kumppani monella saralla: EU-asioissa, turvallisuuskysymyksissä, kaupassa sekä kansalaisten välisissä kontakteissa.

”Latviassa toimii jo 400 suomalaistaustaista yritystä ja puhdas teknologia on hyvä esimerkki alasta, jossa edelleen syventyvä yhteistyö voi auttaa sekä suomalaisia että latvialaisia yrityksiä viemään innovaatioitaan maailmalle”, pääministeri Sipilä toteaa.

Baltian maiden, Puolan ja Suomen yhteinen Rail Baltica –ratahanke on Suomen näkökulmasta suurin ja tärkein EU:n liikennehanke. Rail Baltica on myös merkittävä hanke suomalaisen teollisuuden ja viennin näkökulmasta.

”Ratahankkeen hitaasta käynnistymisestä huolimatta Rail Baltica -radan tulee olla yksi yhtenäinen projekti, jonka tavoitteena on saada Rail Baltica -yhteys toteutetuksi mahdollisimman nopeasti, edullisesti ja parhain voimin”, pääministeri Sipilä katsoo.

Britannian EU-eroneuvottelujen suhteen sekä Suomi että Latvia painottavat samoja asioita: EU:n yhtenäisyyttä, kansalaisten aseman turvaamista ja Britannian velvollisuutta vastata niistä taloudellisista sitoumuksista, jotka se on unionin jäsenenä ollessaan tehnyt.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia.