Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Sisällissodan muistovuosi on syventänyt ymmärrystä itsenäisen Suomen alkuvaiheista

statsrådets kommunikationsavdelning
Julkaisuajankohta 4.12.2018 12.32
Tiedote 572/2018

Suomea sata vuotta sitten koetellutta sisällissotaa on kuluneen vuoden aikana muistettu monin eri tavoin. Säätytalolla tänään pidetyssä Muistovuosi 1918 -hankkeen päätösseminaarissa painotettiin historian vaikeiden vaiheiden avoimen käsittelyn tärkeyttä. Muistovuosi on tuonut esiin sovinnon ja yhteiskunnallisen eheyden merkitystä tässäkin ajassa.

Kuluvana vuonna Suomessa on muistettu sisällissotaa ja vuoden 1918 tapahtumia monin eri tavoin. Aihetta on käsitelty laajasti tieteen, taiteen, teatterin, kirjallisuuden ja musiikin keinoin. Eri puolilla maata järjestetyissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa on muisteltu sadan vuoden takaisia hetkiä. Muistovuosi on tuottanut myös uutta historiantutkimusta ja synnyttänyt laajaa keskustelua kansakuntaa syvästi koskettaneesta ajanjaksosta.

Valtioneuvoston kanslian asettama Suomen sisällissodan Muistovuosi 1918 -hanke on koonnut ja jakanut tietoa vuoden 1918 tapahtumien muistamisesta yhteistyössä eri tahojen kanssa. Tammikuussa eduskunnassa järjestetyssä sisällissodan muistohetkessä eduskuntapuolueiden puheenjohtajat pitivät yhteisen puheenvuoron demokratian, sovinnon ja yhteiskunnallisen eheyden puolesta.

”Valtioneuvosto on halunnut tehdä sisällissodan muistovuodesta eheyden ja sovinnon vuoden. Päättyvän Muistovuoden myötä olemme pystyneet löytämään uusia näkökulmia itsenäisyyden vaikean ja erittäin raskaan alun tarkasteluun”, pääministeri Juha Sipilä totesi tänään Säätytalolla pidetyssä valtioneuvoston kanslian Muistovuosi 1918 -hankkeen päätöstilaisuudessa.

Muistovuoden päätösseminaarissa puhuivat professori Pertti Haapala, filosofian tohtori Kati Katajisto sekä professori Seppo Hentilä. Paneelikeskustelussa sadan vuoden takaisten tapahtumien merkitystä tässä ajassa tarkastelivat professori Laura Kolbe, kirjailija Sirpa Kähkönen, ministeri Kai Mykkänen, emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen sekä dosentti Tuomas Tepora.

Lisätietoa:
Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, Muistovuosi 1918 -hanke, valtioneuvoston kanslia

[email protected] p. 029 516 0220

Kuvia tilaisuudesta tulee saataville valtioneuvoston kanslian Flickr-tilille

muistovuosi.fi Muistovuosi 1918 Facebookissa ja Twitterissä

Pääministeri Sipilän puhe

Valtiosihteeri Lehtomäen puhe