Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomi 100 -juhlavuosi huipentui Suomessa ja maailmalla

Julkaisuajankohta 6.12.2017 23.43
Tiedote 575

Suomen satavuotista itsenäisyyttä on juhlittu kaikkialla Suomessa ja maailmalla. Monipäiväinen juhlatapahtumien virta huipentui itsenäisyyspäivän iltaan ja sinivalkoisiin ilotulituksiin useissa kaupungeissa. Suomi 100 -juhlavuosi jää historiaan maamme kaikkien aikojen laajimpana ja monimuotoisimpana juhlavuotena, joka rakennettiin yhdessä.

”Suomalaisten tahto juhlia itsenäisyyttä ylitti odotukset ja juhlavuodesta kasvoi suomalaisten näköinen, vertaansa vailla oleva kokonaisuus. Juhlavuoden tavoitteena oli vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja nostaa Suomen kansainvälistä profiilia, nämä molemmat tavoitteet saavutimme yhdessä”, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen tunnelmoi juhlavuoden virallisesti päättäneen ilotulituksen jälkeen Helsingissä.

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuodesta muodostui kaikkien aikojen suurin juhla- tai teemavuosi Suomessa. Satavuotisuutta juhlittiin koko Suomessa läpi vuoden, sekä yli sadassa maassa maailman kaikilla mantereilla. Avoimeen ohjelmaan liitettiin peräti 5 000 erilaista hanketta, ja yli 600 000 suomalaista ja Suomen ystävää osallistui ohjelman rakentamiseen. Tapahtumia hankkeissa oli yhteensä kymmeniä tuhansia. Avoin ohjelma, sen laajuus ja tekemisen tapa olivat ainutlaatuisia myös kansainvälisesti.

Kahvihetkistä kunniavartioihin, karaokesta linnanjuhliin

Satavuotiaan Suomen syntymäpäivää on juhlittu näyttävästi niin Suomessa kuin maailmallakin. Jo itsenäisyyspäivää edeltävällä Suomen syntymäpäiväviikolla satavuotiasta muistettiin monin huomionosoituksin.

Itsenäisyyspäivän virallinen juhlinta käynnistyi aattona, tiistaina 5.12. juhlavalaisuin ja liputuksin. Sadat tuhannet suomalaiset viettivät yhteisiä kahvihetkiä satavuotiaan kunniaksi. Eduskunta juhlisti Suomen itsenäisyyden satavuotisuutta lasten hyvinvointia ja yhdenvertaista kehitystä tukevalla juhlapäätöksellä.

Helsingin Kauppatorilla nostettiin virallisessa avaustilaisuudessa siniristiliput sataan salkoon. Poistettu lause Iloinen aattopäivän juhlinta jatkui myöhään iltaan ja siniristiliput liehuivat ympäri Suomen yhtäjaksoisesti aina itsenäisyyspäivän iltaan asti.

Odotettu itsenäisyyspäivä 6.12. käynnistyi jumalanpalveluksilla sekä tunnelmallisilla kunniavartioilla sankarihaudoilla. Tuhannet nuoret asettuivat muistamaan maamme sankarivainajia eri puolilla Suomea. Kuopiossa järjestetty Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati ja opiskelijoiden juhlakulkueet useissa kaupungeissa nostattivat juhlallista tunnelmaa ja keräsivät runsaasti yleisöä. Satavuotisuutta juhlittiin perinteiseen tapaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Helsingissä. 

Juhlapäivän yllätys oli onnittelutekstiviesti, jonka suomalaiset saivat vastaanottaa matkapuhelimiinsa. Yhteensä päivän aikana lähetettiin yli 7 miljoonaa onnittelutekstiviestiä, mikä oli lajissaan ainutlaatuinen teko.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla huipentui juhlailotulitukseen Helsingissä kello 22. Finlandia-hymnin säveliin sovitettu Suomi 100 -juhlailotulitus samalla päätti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden.

Maailmasta tuli hetkeksi sinivalkoinen

Myös maailmalla muistettiin laajalti satavuotiasta Suomea. Kymmenet tunnetut kohteet ja ikoniset maamerkit eri puolilla maailmaa valaistiin sinivalkoisiksi satavuotiaan Suomen kunniaksi. Useat maat muistivat Suomea valtiojohtajien tervehdyksillä. Muun muassa Islannin, Itävallan, Kreikan, Latvian, Norjan, Portugalin, Puolan, Ruotsin, Saksan, Tanskan ja Viron johtajat onnittelivat Suomea videotervehdyksin.

”Maamme saamien huomionosoitusten määrä ja sydämellisyys ovat lämmittäneet mieltämme. Suomella on ystäviä kaikkialla maailmassa ja edustamamme arvot herättävät vastakaikua”, Pekka Timonen sanoo.

Kaikki Suomen edustustot järjestivät itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavastaanoton ja lukuisat suomalaisyhteisöt viettivät omia juhlia kotimaan kunniaksi. Sosiaalisessa mediassa miljoonat ihmiset onnittelivat satavuotiasta kuvin ja viestein.

Lisätietoa ja mediayhteydet:

Suomi 100 viestintä / SEK, [email protected] p. 050 327 5160 arkisin klo 9-16

Suomi 100 sosiaalisen median kanavissa Facebook, Twitter, Instagram, YouTube #suomi100

Tervehdyksiä satavuotiaalle Suomelle maailmalta voi katsoa täällä.

Lisätietoa, materiaalia ja kuvituskuvia median käyttöön:

http://suomifinland100.fi, http://suomifinland100.fi/media/

****

Suomi 100. Itsenäinen Suomi täytti sata vuotta 6.12.2017. Sukupolvemme merkittävintä juhlavuotta vietettiin yhdessä-teemalla koko vuoden Suomessa ja yli sadassa maassa kaikilla mantereilla. Avoimeen ohjelmaan liitettiin yhteensä 5 000 erilaista hanketta, ja yli 600 000 suomalaista ja Suomen ystävää osallistui ohjelman rakentamiseen. Juhlavuoden koordinoinnista vastasi valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio. suomifinland100.fi, #suomi100, #finland100