FI SV

Suomi 100
Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla on ainutlaatuinen matka suomalaiseen kulttuuriin

Valtioneuvoston viestintäosasto 8.11.2017 13.57
Tiedote 506/2017
Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla on ainutlaatuinen matka suomalaiseen kulttuuriin

Suomen satavuotisjuhlavuoden huipentava valtakunnallinen juhla pidetään Oulussa lauantaina 2. joulukuuta. Tilaisuus on ainutkertainen musiikin, tanssin, sirkuksen ja uuden teknologian matka suomalaiseen luontoon, sukupolvien kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen. Se on lahja itsenäisyyden satavuotissyntymäpäivää viettäville suomalaisille ja Suomen ystäville. Yle lähettää juhlan suorana kello 19 alkaen, ja ohjelma on katsottavissa Yle Areenan kautta kaikkialla maailmassa. Juhlaan on paikan päälle kutsuttu toista tuhatta juhlavuoden rakentajaa eri puolilta Suomea kiitoksena heidän panoksestaan juhlavuodessa.

- Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla on yksi juhlavuoden suurista hetkistä, upea ilta ja huikea ohjelmakokonaisuus kaikille suomalaisille. Juhla on samalla kiitos juhlavuoden yli puolelle miljoonalle aktiiviselle tekijälle. Juhlavuosi on tehty yhdessä, ja olen iloinen, että jokainen voi nauttia hetkestä television äärellä, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sanoo.

Ohjelman avaa juhlavuoden ainutlaatuinen tilausteos Yhdessä, joka on Jaakko Kuusiston säveltämä teos kymmenelle suomalaiselle orkesterille. Siinä maailman suurin sinfoniaorkesteri tuo musiikillisen tervehdyksensä satavuotiaalle Suomelle. Kansainvälisesti ainutlaatuinen orkesterien yhteisesiintyminen tuo esiin monipuolisen ja kattavan suomalaisen orkesterikentän. Mukana ovat Jyväskylä Sinfonia, Kuopion kaupunginorkesteri, Kymi Sinfonietta, Lapin kamariorkesteri, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, Turun Filharmoninen Orkesteri, UMO Jazz Orchestra, sekä koko juhlan orkesterina yhdessä esiintyvät Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri kapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla.

Illan aikana kohtaavat eri taiteenlajit ja taiteilijat kuten klassista ja jazzia yhdistävät viulisti Tami Pohjola ja jazztrumpetisti Verneri Pohjola. Sirkustaiteilija Mika Formunen tuo oman visionsa säveltäjä Einojuhani Rautavaaran klassikkoteokseen Cantus Arcticus. Tanssija Ima Iduozee nousee lavalle jazzpianisti Iiro Rantalan kanssa. Ohjelmassa näyttäytyvät uusi teknologia ja katutanssi sekä Susanna Leinonen Companyn vahvat suomalaiset naiset. Mittavan uran Suomen kansallisbaletin tähtitanssijana tehnyt Minna Tervamäki kokoaa eri tanssilajit yhteen Kalevi Ahon teokseen Sinfoniset tanssit, joka kuvaa Sammon taontaa. Kokonaisuudessaan juhlassa nähdään yli 750 esiintyjää.

Valtakunnallista Suomi 100 -juhlaa isännöivät Suomi 100 -valtuuskunnan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ja Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kunnioittavat juhlaa läsnäolollaan. Juhlavieraina Oulussa ovat itsenäisyyden juhlavuoden keskeiset tekijät koko Suomesta. Juhlaan osallistuu myös useita ministereitä, päättäjiä ja yhteiskunnan keskeisiä vaikuttajia.             

Lisätietoja: Suomi 100: ohjelmapäällikkö Suvi Innilä, suvi.innila (at) vnk.fi, p. 050 597 7552 ja viestintäpäällikkö Päivi Pirttilä, paivi.pirttila (at) vnk.fi, p. 040 705 3323.

Oulun kaupunki: tapahtumapäällikkö Samu Forsblom, samu.forsblom (at) ouka.fi, p. 044 703 7558 ja tiedottaja Carita Forsman, carita.forsman (at) ouka.fi, p. 040 621 2411