FI SV

Valtiosihteeri Paula Lehtomäen päätössanat Muistovuosi 1918 päätösseminaarissa 4.12.2018

4.12.2018 14.22
Puhe

Arvoisa pääministeri, Hyvät seminaarivieraat

Lähes kaksi vuotta sitten, vuoden viimeisenä iltana 2016 käynnistimme itsenäisyyden satavuotisjuhlinnan. Juhlavuosi täyttyi tuhansista tapahtumista ennennäkemättömän monien ihmisten osallistuessa yhteisiin juhliin.

Sisällissodan muistovuosi on ollut tunnelmaltaan hyvin toisenlainen, mutta molempia olemme kansakuntana kyenneet viettämään yhdessä. Yhdessä iloiten satavuotiaasta Suomesta – yhdessä muistaen sen suurinta tragediaa. Tänäänkin täällä Säätytalolla vaikeaa ja tärkeää aihetta on käsitelty keskustellen, kuunnellen ja näkemyksiä vaihtaen. Keskustelu laajentaa kuvaamme tapahtuneesta.

Valtioneuvoston kanslian puolesta haluan kiittää kaikkia, jotka panoksellaan ovat olleet myötävaikuttamassa juhlavuoden ja muistovuoden viettoon.

Tänään päätämme itsenäistymiseen ja sen alkutaipaleeseen liittyvien tapahtumien tilaisuuksien sarjan. Mielestäni se tapahtuu juuri niin arvokkaasti kuin Muistovuoden henkeen sopii – ja juuri niin nykyisyyteen ja eteen päin katsoen, kuin tulevaisuuden rakentaminen vaatii. Kiitokset kaikille alustajille.

Itsenäistymisen vaiheisiin kuuluu vielä yksi merkittävä satavuotispäivä: hallitusmuodon synty kesällä 1919. Heinäkuussa satavuotta täyttävä hallitusmuoto on suomalaisen parlamentaarisen perustuslaillisuuden perusta. Keskeiset valtiolliset instituutiot – eduskunta, valtioneuvosto ja tasavallan presidentti – tulevat huomioimaan satavuotispäivän. Yhdessä, kuten satavuotisteemaan sopii.

Arvoisat kutsuvieraat,

Itsenäisyyden juhlavuosi Suomi100 vahvisti kyselynkin mukaan suomalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Uskon, että Muistovuosi1918 on yhteisin ponnisteluin onnistunut rakentamaan eheyttä ja sovintoa, kuten sen tavoitteena oli. Meillä on myös aiempaa parempi ymmärrys yhteisestä menneisyydestämme.

Suomi on monin mittarein mitattuna yksi maailman menestyksekkäimpiä ja asukkailleen parhaimpia maita. Tulevien vuosien ja vuosikymmenten haasteissa riittää kaikille työtä. Demokratia, tasa-arvo ja yhteinen päätöksenteko tarjoavat siihen työhön lujan perustan.

Toivotan voimia ja innoitusta yhteisen tulevaisuutemme rakentamiseen!