Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Hallitus päätti Uudenmaan liikkumisrajoituksen kumoamisesta

sisäministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.4.2020 10.05
Tiedote 244

Hallitus linjasi neuvottelussaan eilen tiistaina 14. huhtikuuta Uudenmaan liikkumisrajoituksen kumoamisesta välittömästi. Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoitusten kumoamisesta tänään 15. huhtikuuta klo 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa, ja kumoaminen tulee voimaan välittömästi istunnon jälkeen.

Tilapäisten liikkumisrajoitusten jatkamiselle ei katsota enää olevan oikeudellisia perusteita. Valmiuslain 118 pykälän valtuuksia voidaan käyttää vain, jos se on välttämätöntä.

Hallitus nojaa kumoamispäätöksessään sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioihin epidemiatilanteesta. 

Kun liikkumisrajoitukset astuivat voimaan 28. maaliskuuta, koronavirustartunnat lisääntyivät Uudellamaalla selvästi muuta maata nopeammin. Tällä hetkellä Uudellamaalla on edelleen selvästi eniten tautitapauksia, mutta ero muuhun maahan on jo supistunut.

Tautitapausten kuntakohtaiset erot ovat myös varsin suuria, eivätkä ne erityisesti heijasta maakuntien rajoja. Viimeisen viikon aikana tautitapausten määrä on ollut joissain sairaanhoitopiireissä suhteellisesti yhtä suurta tai suurempaa kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Hallitus kuitenkin suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, myös kotimaassa. Myös muita toimenpiteitä ja rajoituksia epidemian rajoittamiseksi ja väestön suojelemiseksi tulee jatkaa ja noudattaa. 

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, p. 0295 160 300, valtioneuvoston kanslia ja ylijohtaja Tero Kurenmaa, p. 0295 488 340, sisäministeriö 

Anna-Maja Henriksson Maria Ohisalo Sanna Marin