Skip to content
Media
Valtioneuvoston kanslia frontpage

Ministeri Sarkkinen osallistuu Suomen järjestämään hyvinvointitalousseminaariin ja OECD:n pyöreän pöydän keskusteluun koronan vaikutuksista hyvinvointiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2021 8.40
Tiedote 362

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen osallistuu kahteen kansainväliseen hyvinvointitalouteen liittyvään tapahtumaan tällä viikolla. Keskiviikkona 24.11. Suomi järjestää yhdessä OECD:n ja muiden kumppaneiden kanssa hyvinvointitalousseminaarin hybridimuotoisena Brysselissä, ja torstaina 25.11. julkaistaan virtuaalitapahtumassa OECD:n raportti, joka tuo esiin pandemian vaikutuksia ihmisten elämään ja hyvinvointiin OECD-maissa.

24.11. järjestettävä hyvinvointitalousseminaari on jatkoa Suomen EU-puheenjohtajakauden toiminnalle hyvinvointitalouden edistämisessä. Tilaisuuden otsikkona on “Building on the Economy of Wellbeing: How to promote a resilient and sustainable recovery in Europe?” ja se järjestetään yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen EU-edustuston, OECD:n WISE-keskuksen (Centre on Well-being, Inclusion, Sustainability and Equal Opportunity) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seminaarin tavoitteena on etsiä tapoja edistää hyvinvointitaloutta EU:n politiikkatoimilla. Ministeri Sarkkinen pitää tilaisuudessa avauspuheenvuoron.

”Ilmastonmuutos, heikentyvä luonnon monimuotoisuus ja luonnonvarojen ylikulutus luetaan kriittisimpiin ihmiskunnan kohtaamiin ongelmiin. Kestävyyskriisin ratkaisu vaatii nopeita suunnitelmallisia muutoksia yhteiskuntaan. Tavoitteena on sosiaalisesti oikeudenmukainen siirtymä, kaikille ihmisryhmille. Suomi pyrkii olemaan maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio. Hyvinvointitalous on tärkeä lähestymistapa tarpeelliseen systeemiseen muutokseen”, ministeri Hanna Sarkkinen sanoo.

OECD perusti vuonna 2020 WISE-keskuksen, joka käsittelee hyvinvointitalouteen, osallistavaan kasvuun sekä kestävään ja tasa-arvoiseen kehitykseen liittyviä asioita. Torstaina 25.11. pidetään WISE-keskuksen “COVID-19 and Well-being: Life in the Pandemic” –raportin julkistamistilaisuus. Raportissa tarkastellaan, mitä vaikutuksia koronapandemialla on ollut ihmisten hyvinvointiin. Tilaisuuden yhteydessä järjestetään korkean tason pyöreän pöydän keskustelu, johon ministeri Sarkkinen osallistuu. 

Hyvinvointitaloudella tarkoitetaan talouden ja hyvinvoinnin keskinäisen vuorovaikutuksen analysointia, mittaamista ja kehittämistä sekä näiden perusteella tehtäviä poliittisia päätöksiä. Hyvinvointitalouden perusajatuksena on, että talouspolitiikassa ihmisten ja planeetan hyvinvointi nostetaan keskiöön.

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Jiri Sironen, STM, p. 040 4509 077, [email protected]
ministerin sihteeri Päivi Saarimaa, STM, p. 02951 63535, [email protected] (ministerin haastattelupyynnöt)
neuvotteleva virkamies Sarita Friman, STM, p. 0295163349, [email protected]
asiantuntija Juuli Hakulinen, STM, p. 0295 163 651, [email protected]
asiantuntija Elina Häkkinen, STM, p. 0295 163 119, [email protected]